Η ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ ΚΑΙ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
Παρά τις προσπάθειες που κατέβαλλε τόσο ο Γενικός Γραμματέας των ΗΕ, όσο και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Τουρκία όχι μόνο δεν μετακινήθηκε αλλά ούτε παρουσίασε κάποιο σχέδιο για αλλαγή/κατάργηση των εγγυήσεων και για εδαφικές αναπροσαρμογές.
Η επόμενη μέρα στο Κυπριακό φαντάζει πολύ επικίνδυνη μιας και η διπλωματική οδός έχει και πάλι αποτύχει, αυτή τη φορά στο ανώτατο επίπεδο. Ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ανέφερε πως εύχεται το καλύτερο για τους Κύπριους, σε Βορρά και Νότο, και πως το Κυπριακό ίσως να παραμένει προς επίλυση μέσα από άλλες πρωτοβουλίες, ρίχνοντας το μπαλάκι στην ΕΕ και σε όποιες άλλες χώρες επιθυμούν να προσπαθήσουν να το επιλύσουν.
Λόγω του ότι οι δύο πλευρές εδώ και δεκαετίες έχουν συγκρουόμενα συμφέροντα τα οποία έχουν αποτύχει να διαμοιράσουν κατά τρόπο κοινός αποδεκτό, το Κυπριακό είναι πολύ κοντά στο να καταστεί και επισήμως ως αδύνατο να επιλυθεί. Δυστυχώς, η ιστορία στη περιοχή μας έχει αποδείξει πως ότι δεν λύνεται, κόβεται. Τόσο στο Παλαιστινιακό ζήτημα, όσο και σε άλλους πολέμους στη περιοχή (Ιράν-Ιράκ, Τουρκία-Κούρδους), η μη πολιτική λύση ενίοτε φέρνει στρατιωτικές ενέργειες για να πιέσει η μια πλευρά την άλλη να αποδεχθεί τους δικούς της όρους.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος τώρα βρίσκεται στη πιθανή αποχώρηση ή δραστική μείωση της ειρηνευτικής δύναμης στη Κύπρο, της UNFICYP. Κανείς δεν αναμένει πως εάν γίνει κάτι θα μας σώσει η δύναμη των ΗΕ, ωστόσο η παρουσία της στη Κύπρο μπορεί να αποδώσει φταίξιμο σε όποιον ξεκινήσει ή προσπαθήσει να ξεκινήσει προβοκάτσιες ή εχθροπραξίες.
Η σημαντικότερη στιγμή είναι τώρα και οφείλουν τόσο η Κυπριακή Δημοκρατία όσο και όσοι πιστεύουν στην ειρήνη στη περιοχή να διαφυλάξουν την νηνεμία που παρακολουθείτε τόσα χρόνια, έτσι ώστε όποια και να είναι η διευθέτηση (γιατί πλέον θα πάρουμε ακόμη λιγότερα από όσα προέβλεπε η ΔΔΟ), να αποφευχθεί μια νέα τραγωδία όπως το 1974. Όσοι θεωρούν πως τώρα η Τουρκία θα απομακρυνθεί από τα όσα στοχεύει και πως εμείς με μια διαφορετική βάση λύσης, στην οποία θα έχει λιγότερη επιρροή, θα καταφέρουμε να την πείσουμε για λύση (το πως θα γίνει αυτό είναι άξιο απορίας) τότε κοιμόμαστε τον ύπνο του δικαίου.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου