ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΙΚΑ Ο ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ?
Ο Συνεταιρισμός για την Ειρήνη (ΣτΕ) είναι ένας οργανισμός με τον οποίο η Κύπρος φλερτάρει εδώ και αρκετά χρόνια. Ωστόσο όπως και με την Ε.Ε., με τη ΔΔΟ και πολλά άλλα, η πλειοψηφία του κόσμου δεν γνωρίζει την πραγματική του λειτουργία ή απλά θεωρεί ότι ΣτΕ = ΝΑΤΟ. Αν αυτό είναι όντως αλήθεια θα το κρίνετε οι ίδιοι.
Ο ΣτΕ ιδρύθηκε επίσημα το 1994 σε μια προσπάθεια αλλαγής στη σχέση του ΝΑΤΟ και των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών καθώς μετά τη πτώση της ΕΣΣΔ έπρεπε να αλλάξει ο ρόλος του ΝΑΤΟ και η σχέση του με τις υπόλοιπες χώρες.
Ο ΣτΕ δίνει την ευκαιρία σε όποιο κράτος επιθυμεί να συνάψει σχέσεις με το ΝΑΤΟ αναλόγως των συμφερόντων του κράτους και όχι το ανάποδο.
Στόχοι του ΣτΕ ( σύμφωνα με το καταστατικό του) είναι :
- Σύσφιξη πολιτικών σχέσεων των κρατών-μελών
- Διατήρηση πολιτικής και εδαφικής ανεξαρτησίας και κυριαρχίας των μελών
- Διεθνείς ασφάλεια και αντιτρομοκρατία.
Τα μέλη του ΣτΕ μπορούν να επιλέξουν σε ποιους από τους τομείς θα συμμετέχουν, κάτι το οποίο είναι αρκετά διαφορετικό σε σχέση με τον τρόπο λειτουργίας του ΝΑΤΟ.
π.χ. Σχεδίαση και εκπαίδευση στρατιωτικού δυναμικού των χωρών, συμμετοχή σε ειρηνευτικές αποστολές, αποστολές διάσωσης (Search and Rescue), κλπ.
Όπως γράφουν και οι καθηγητές Yuksel Inan και Islam Yusuf (ναι χαλαρώστε υπάρχουν και Τούρκοι πανέξυπνοι και ανοιχτόμυαλοι επιστήμονες) στην ανάλυση τους για το ΣτΕ, κύριος στόχος του είναι η εκπαίδευση και συμμετοχή σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις για διατήρηση της ειρήνης και όχι η άμεση συμμετοχή των χωρών στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ.
Γενικότερα, αρκετές χώρες του ΣτΕ δεν ανήκουν στο ΝΑΤΟ όπως για παράδειγμα η Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Γεωργία, Καζακστάν, Κιργιστάν,Μολδαβία, Ουκρανία, Ιρλανδία, Σουηδία αλλά και η ίδια η Ρωσία!
Στη περίπτωση της Κύπρου, οποιοσδήποτε αποκλεισμός προτάσεων χωρίς διάλογο και οι οποιεσδήποτε τάσεις απομονωτισμού της χώρας είναι σίγουρο πως δεν προωθούν το συμφέρον της πατρίδας μας.
Αν όντως βοηθήσει η ένταξη στο ΣτΕ είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να δούνε τόσο οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου αλλά και οι δεξαμενές σκέψεις
(think tanks) που υπάρχουν καθώς είναι καταρτισμένες με ιδιαίτερα αξιόλογους επιστήμονες.
Αν όντως βοηθήσει η ένταξη στο ΣτΕ είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να δούνε τόσο οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου αλλά και οι δεξαμενές σκέψεις
(think tanks) που υπάρχουν καθώς είναι καταρτισμένες με ιδιαίτερα αξιόλογους επιστήμονες.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου