ΠΙΚΡΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΑΠΟ ΝΑΜΙ ΚΑΙ ΤΑΛΑΤ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ





Ο ''Υπουργός Εξωτερικών'' των κατεχομένων Οζντίλ Ναμί δήλωσε για ακόμα μια φορά την άρνηση των κατεχομένων για ένα εξολοκλήρου νέο διάλογο και για την επιμονή για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί που έμειναν, δηλαδή από το έγγραφο συγκλίσεων ανάμεσα στον τέως ΠτΔ και τον κατοχικό ηγέτη Ντερβίς Έρογλου.

Αυτό δεν πρέπει να παραξενεύει κανένα καθώς τα κέρδη από τις προηγούμενες διαπραγματεύσεις ήταν δυσανάλογα πολλά για την κατοχική ηγεσία.Ωστόσο αυτό που πρέπει να αντιληφθούμε είναι η αλήθεια στις δηλώσεις του όταν λέει ότι "η ζωή συνεχίζεται" και πως κάποια δεδομένα, στα κεφάλαια των διαπραγματεύσεων, δεν μπορούν να αλλάξουν λόγω της συνέχισης του status quo.

Αυτό καταδεικνύει την έμπρακτη εφαρμογή της λαϊκής ρήσης "ουδέν μονιμότερο του προσωρινού". Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να είμαστε διεκδικητικοί αλλά ακριβώς, πρέπει να είμαστε και ρεαλιστές στις προτάσεις μας.

Σε αυτές τις δηλώσεις έρχονται να προστεθούν και τα λεγόμενα του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ο οποίες σωστά είπε ότι πρέπει να υπάρξει ένα σχέδιο το οποίο θα τύχει ευρείας αποδοχής τόσο από τους Ε/κ όσο και από τους Τ/κ, κάτι που σημαίνει πως οποιοδήποτε σχέδιο με ''ακραία'' στοιχεία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ούτε και να κατατίθεται στις διαπραγματεύσεις. Όπως σωστές είναι και οι δηλώσεις ότι στο παρόν στάδιο Ε/κ και Τ/κ έχουν διαφορετικές ανησυχίες, ανησυχίες οι οποίες πρέπει να εφυσηχάζονται από το σχέδιο λύσης, καθώς και το ότι πρέπει να αντιληφθούμε όλοι ότι κανέναν δεν συμφέρει η μη λύση.

Το αισιόδοξο μήνυμα που δίνει ο κ.Ταλάτ είναι ότι οι Τ/κ αντιλήφθηκαν πως ο λόγος που οι Ε/κ απόρριψαν το σχέδιο Ανάν δεν ήταν μόνο οι πτυχές του αλλά και το ότι επιβλήθηκε εξολοκλήρου από ξένες δυνάμεις.

Το κλειδί για τις διαπραγματεύσεις έγκειται στην εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου, η οποία έχει απίστευτα πολλά θετικά στοιχεία σε περίπτωση εφαρμογής σε σημείο που να αλλάζει και σοβαρές πτυχές του σχεδίου λύσης, στην επαναστροφή της προσοχής του κόσμου στη λύση καθώς και στα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη που μπορεί να δώσει μια τέτοια λύση.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Όταν απομακρύνεται το χαλί της κυπριακής κοινωνίας

G3 ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ

Η ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ ΚΑΙ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ