ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΧΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ







Οι εξελίξεις για την επίτευξη λύσης τρέχουν την τελευταία εβδομάδα, απόρροια κυρίως 
της εκλογής του Μουσταφά Ακιντζί στα κατεχόμενα. Πριν καλά καλά ξαναρχίσουν οι 
συνομιλίες, οι οποίες αρχίζουν στις 15 του Μάη, ήδη τα δύο στρατόπεδα/ σχολές σκέψεις παίρνουν τις θέσεις μάχης τους.

Από τη μια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μαζί με ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, Δράσυ, ΕΔΗ, τάσσονται ξεκάθαρα υπέρ του πλαισίου και του τρόπου που γίνεται η διαπραγμάτευση μετά και το σχέδιο Ανάν, στη βάση της κοινής δήλωσης Τ. Παπαδόπουλου και Μ. Α. Ταλάτ. Από την άλλη έχουμε τη Συμμαχία Πολιτών, το Ευρωκό (το οποίο όμως αναφέρει πως θα δει το περιεχόμενο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και πιθανό να διαφοροποιηθεί σε περίπτωση που πάμε για λύση), το ΕΛΑΜ και πλέον και την ΕΔΕΚ.

Η ΕΔΕΚ, αποφάσισε να αποκηρύξει τη θέση για ΔΔΟ, μια θέση την οποία έστω και σιωπηρά στήριζε από το 1977, σε ένα ιδιαίτερο χρονικό σημείο που αυξήθηκαν απότομα οι προσπάθειες για λύση και οι ενδείξεις δείχνουν προς έντονες διαπραγματεύσεις με ορατό στόχο ένα νέο δημοψήφισμα. Μετά την απόρριψη των συνομιλιών και του πλαισίου λύσης που υπάρχει από το 1977, της ΔΔΟ δηλαδή, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της ΕΔΕΚ μέσα από τα social media ανέφερε πως "Η υιοθέτηση μιας νέας εθνικής στρατηγικής μπορεί να μην είναι αρκετή από μόνη της να δώσει την πολυπόθητη λύση του προβλήματός μας, όμως είναι σίγουρο ότι θα αποτρέψει τη λύση που η Τουρκία επιδιώκει και η οποία δυστυχώς με τη μέχρι σήμερα πολιτική και τακτική που ακολουθήσαμε βρίσκεται πολύ κοντά στην υλοποίησή της".
Έτσι, πρώτος στόχος είναι η αποτροπή να έρθει ένα σχέδιο λύσης όπως αυτό που διαπραγματεύονται οι δύο πλευρές.

Τα ερωτηματικά για τα δύο στρατόπεδα είναι δύο. Το πρώτο είναι ποια θέση θα πάρουν οι Οικολόγοι και το ΔΗΚΟ, ΔΗΚΟ το οποίο αν και δεν καταφέρετε ενάντια στη ΔΔΟ εντούτοις απορρίπτει την κοινή δήλωση Αναστασιάδη - Έρογλου και γενικότερα τον τρόπο διαπραγμάτευσης μετά το τέλος της διακυβέρνησης Τ. Παπαδόπουλου. Το δεύτερο και μεγαλύτερο ερωτηματικό είναι η κοινή γνώμη και η επιθυμία για συνεργασία με τους Τουρκοκύπριους σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο. Η κοινή γνώμη και το πως θα διαμορφωθεί εξαρτάται, πέρα από στερεότυπα και ιδεολογίες, κυρίως από τον τρόπο προβολής της λύσης από τα ΜΜΕ.

Ας ελπίσουμε, ασχέτως ιδεολογιών ή θέσεων, ότι σε περίπτωση που έρθει ένα νέο δημοψήφισμα και θα κληθούν οι πολίτες να κρίνουν, πως δεν θα υπάρξει προπαγανδιστική καμπάνια ή κινδυνολογία από καμία από τις δύο πλευρές και πως με νηφαλιότητα τόσο τα πολιτικά κόμματα, τα ΜΜΕ και ο λαός θα κρίνουν και θα δικαιολογήσουν τις θέσεις τους.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Όταν απομακρύνεται το χαλί της κυπριακής κοινωνίας

G3 ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ

Η ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ ΚΑΙ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ