ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΤΩΡΑ ΑΡΧΙΖΟΥΝ






Η ελληνική κυβέρνηση υπό την αρχηγεία του Αλέξη Τσίπρα μετά από μήνες ρήξης με τους θεσμούς (ΔΝΤ, Κομισιόν, ΕKT), μετά από ένα ιστορικό για τις συνέπειες που μπορεί να δημιουργούσε, δημοψήφισμα, τελικά κατάφερε να έρθει σε μια συμφωνία η οποία ωστόσο δεν θα φέρει την ανάπτυξη από μόνη της.

Όπως δήλωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, οι πρόνοιες αυτής της συμφωνίας από τη μια θα δυσχεραίνουν το υφεσιακό κλίμα στη χώρα αλλά από την άλλη δίνουν τις προοπτικές για επενδύσεις στη χώρα, επενδύσεις που ευελπιστούμε πως θα έρθουν για πρώτη φορά μετά το 2009. Αυτή η ανάλυση της συμφωνίας από τον κ. Τσίπρα είναι μεν σωστή αλλά θα πρέπει να φανεί στη πράξη αν θα φέρουν επενδύσεις και αναζωογόνηση του τομέα εργασίας. Ο πρωθυπουργός αναγνωρίζει πως η συνέχιση της διαδικασίας των ιδιωτικοποιήσεων σε λιμάνια, αεροδρόμια, τρένα και ενέργεια θα δείξουν στους ξένους επενδυτές πως η κυβέρνηση δεν επιθυμεί τον κρατικό ελέγχο τους αλλά τη σύμπραξη με επιχειρηματίες για τη δημιουργία κέρδους και ανανέωσης των εν λόγω υπηρεσιών. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τον επενδυτικό τομέα καθώς θεωρούν πως αποδεικνύει ότι παρά την ιδεολογική θέση της παρούσας κυβέρνησης η οποία έρχεται σε αντίθεση με κάποιες πτυχές της φιλελεύθερης οικονομίας, εντούτοις κατανοεί τις οικονομικές πραγματικότητες αλλά και την συμβολή του ιδιωτικού τομέα στην ανάπτυξη της χώρας.


Είναι ξεκάθαρο σε όλους πως η συμφωνία που επήλθε είναι ένας οδυνηρός συμβιβασμός για την ελληνική κοινωνία η οποία καλείται να συνεισφέρει στην προσπάθεια για αύξηση του ΑΕΠ της χώρας. Ωστόσο, αυτό ήταν γνωστό και αναμενόμενο από τη στιγμή που η χώρα επιθυμούσε, στη συντριπτική της πλειοψηφία, την παραμονή της στο κοινό νόμισμα.

Το μεγάλο στοίχημα τώρα για την κυβέρνηση είναι να καταφέρει να παραμείνει ισχυρή στο κοινοβούλιο και να ψηφίσει τα νομοσχέδια που θα κατατεθούν. Αυτό θα αποτρέψει μια νέα πολιτική αναταραχή και δεν θα βάλει και πάλι σε περιπέτειες την οικονομία της χώρας καθώς σε καιρό πολιτικής αστάθειας παρουσιάζονται μεγάλες εκροές χρημάτων αλλά και εταιρειών προς το εξωτερικό και πτώση των δεικτών του χρηματιστηρίου και αύξηση των spread.
Πέρα από αυτά, μια πιθανή πτώση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ιδιαίτερα επιζήμια για την πολιτική ζωή της Ελλάδας, μιας και για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση έχουμε μια νέα δύναμη, μια αριστερή κυβέρνηση στην εξουσία. Σε περίπτωση πτώσης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η περίοδος των τελευταίων μηνών θα μείνει γνωστή ως μια τυχαία, αριστερή παρένθεση στη νεότερη πολιτική ζωή της Ελλάδας, κάτι το οποίο δεν θα κάνει καλό γενικότερα στην πολιτική ζωή της χώρας. Ήδη τα υπόλοιπα κόμματα αναγκάζονται να μετασχηματιστούν με αλλαγές ηγεσίας (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ), ίσως και με αλλαγές στο καταστατικό και στις πολιτικές τους θέσεις. Τυχόν πτώση της σημερινής κυβέρνησης, μπορεί να αναστρέψει ή να παγώσει αυτές τις διαδικασίες.

Εάν καταφέρει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να περάσει αυτές τις επόμενες μέρες χωρίς εσωκομματικές ρήξεις και ανταρσίες από τους βουλευτές, τότε θα πρέπει να φέρει εις πέρας και τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται διακαώς η χώρα για να επανέλθει σε ομαλότητα, αλλά και για να εκσυγχρονιστεί. Το πιο σημαντικό όμως, δεν είναι να εκπληρώσει τις νέες υποχρεώσεις που έχει προς τους δανειστές της η χώρα, αλλά να προχωρήσει και σε άλλες, δικές της μεταρρυθμίσεις όπως η ορθή φορολόγηση των εφοπλιστών (οι οποίοι πληρώνουν απλά έκτακτη εισφορά), έλεγχο της φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μείωση της γραφειοκρατίας για προσέλκυση και ευκολία επενδύσεων στη χώρα και πολλά άλλα τα οποία παραμένουν άλυτα εδώ και δεκαετίες στο ελληνικό κράτος.

Δυστυχώς ή ευτυχώς, το κλειδί πλέον βρίσκεται στη κυβέρνηση για το κατά πόσο θα είναι και αυτή μια από τα ίδια ή αν θα καταφέρει να κάνει την πραγματική ρήξη με το παρελθόν και να φέρει εις πέρας το δύσκολο έργο που κλήθηκε από την ελληνική κοινωνία τον περασμένο Ιανουάριο. 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Όταν απομακρύνεται το χαλί της κυπριακής κοινωνίας

G3 ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ

Η ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ ΚΑΙ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ