ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ, ΟΧΙ ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ





Χθες, διοργανώθηκε από Όμιλο του Πανεπιστημίου Κύπρου συζήτηση όσον αφορά το Κυπριακό και τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία. Προσκεκλημένοι, πέραν από ακαδημαϊκούς, ήταν και τα τέσσερα παραδοσιακά κοινοβουλευτικά κόμματα (ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ).

Για την ιστορία, μόνο τα δύο μεγάλα κόμματα εμφανίστηκαν στη συζήτηση μέσω εκπροσώπων τους. Η ΕΔΕΚ αν και είχε πει πως θα έστελνε εκπρόσωπο τελικά δεν έγινε ενώ από το ΔΗΚΟ δεν υπήρξε καν απάντηση για το αν ενδιαφέρονται να παραστούν στην εκδήλωση. Είναι πραγματικά λυπηρό το να λένε τα κόμματα πως ο κόσμος τα αποστρέφεται και πως πρέπει να συνομιλήσουν μαζί του για το τι πρέπει να αλλάξει αλλά από την άλλη όταν η κοινωνία πολιτών διοργανώνει μια συνάντηση και τους προσκαλεί! να παραστούν να μην εμφανίζονται.

Κάποιος μπορεί να δικαιολογήσει τα κόμματα που δεν έστειλαν εκπροσώπους πως δεν έχουν τον μεγάλο κομματικό μηχανισμό και δυστυχώς δυσκολεύονται λόγω μεγέθους να ανταποκριθούν σε τέτοιου είδους συναντήσεις. Από την άλλη, η λογική λέει πως όταν θες να μεγαλώσεις σαν οργανισμός τότε πρέπει εσύ να τρέξεις και ιδιαίτερα όταν είσαι ένας από τους κύριους προσκεκλημένους να ανταποκρίνεσαι.

Από την άλλη, σήμερα κιόλας ένα από τα κόμματα που δεν ανταποκρίθηκαν ξεκίνησε δική του εκστρατεία για ανταλλαγή απόψεων με τους πολίτες σε συγκεκριμένες προτάσεις. Αυτό αποδεικνύει πως ακόμα και για τη διαβούλευση με τους πολίτες, αρκετά κόμματα επιθυμούν να γίνεται μέσα από δράσεις από πάνω προς τα κάτω και όχι το ανάποδο. Δεν είναι τυχαίο ότι η κοινωνία πολιτών στη Κύπρο δυσκολεύεται να αναπτυχθεί.

Το κυριότερο πρόβλημα είναι πως όταν μιλούμε για κόμματα που επιθυμούν μια αλλαγή πλεύσης στο Κυπριακό οφείλουν τα ίδια τα κόμματα να προσπαθήσουν να εξηγήσουν γιατί χρειάζεται η αλλαγή και γιατί η επιδιωκόμενη προσπάθεια λύσης δεν είναι ευεργετική για τον τόπο μας. Το ΟΧΙ σε όλα χωρίς εξήγηση παρά μόνο με πατριωτικά συνθήματα, ότι και αν σημαίνει το πατριωτικό, δεν προάγει τη σωστή ανάλυση ούτε την πληροφόρηση που θα έπρεπε να έχουν οι πολίτες. Ας ελπίσουμε πως τουλάχιστον η κοινωνία πολιτών θα έχει ως συμπαραστάτη έστω μερικά κόμματα και πως δεν θα σταθούν εμπόδιο στις όποιες προσπάθειες και διεργασίες εντός της κοινωνίας, μιας και ακόμη και σε αυτό το επίπεδο φαίνεται πως η χειραγώγηση της κοινής γνώμης είναι για κάποιους το πρώτο τους μέλημα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Όταν απομακρύνεται το χαλί της κυπριακής κοινωνίας

G3 ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ

Η ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ ΚΑΙ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ