ΤΟ ALL INCLUSIVE ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Στη χώρα μας, όλο και περισσότερα ξενοδοχεία και τουριστικά γραφεία προωθούν την τακτική του all inclusive (δηλ. προσφορές με όλα τα γεύματα να προσφέρονται από το ξενοδοχείο). Οι συντεχνίες εδώ και μήνες έλεγαν πως αυτό θα κτυπήσει τους εστιάτορες στις παραθαλάσσιες περιοχές, κάτι που τελικά έγινε.

Τα εστιατόρια στις παραθαλάσσιες περιοχές διαμαρτύρονται πως παρά το ότι βλέπουν πολλούς τουρίστες να διακινούνται στις περιοχές τους, η κίνηση στις δικές τους περιοχές έχει μειωθεί σε σχέση με πέρσι. Από την άλλη, τα πλείστα ξενοδοχεία έχουν ικανοποιητικό αριθμό κρατήσεων, ειδικά από ξένους τουρίστες. Το τι έχει αλλάξει σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια είναι η υιοθέτηση του all inclusive από πολλά τουριστικά καταλύματα, με χαμηλό αντίτιμο για τους τουρίστες, με αποτέλεσμα πάρα πολλοί από αυτούς να το προτιμούν. Αν προσθέσουμε και το ότι η Κύπρος ανέκαθεν προσελκύει μη ποιοτικό τουρισμό, λόγω του τι διαφημίζετε από ΚΟΤ κλπ με έμφαση το φτηνό αλκοόλ και το night life τύπου Αγίας Νάπας, τότε είναι εύκολο να κατανοήσει κανείς γιατί έχουν χάσει πελατεία τα εστιατόρια.

Δυστυχώς ή ευτυχώς, κανείς δεν μπορεί να υποχρεώσει τα ξενοδοχεία να μην προσφέρουν αυτό το πακέτο, μιας και είναι δικαίωμα τους. Ωστόσο, το τι μπορεί να γίνει είναι να προσπαθήσουμε να προσελκύσουμε πιο ποιοτικό τουρισμό, φέρνοντας έτσι στη χώρα μας άτομα που θέλουν να γνωρίσουν πραγματικά το νησί, που θα θέλουν να ταξιδέψουν σε διάφορες περιοχές, να πάνε στα μουσεία (όσα έχουμε), στα χωριά, στις παραλίες αλλά και στα βουνά. Αυτό θα επιτευχθεί εάν ο ΚΟΤ και οι τουριστικοί πράκτορες πεισθούν να πάνε σε τουριστικές εκθέσεις σε χώρες πέραν της Αγγλίας, Ρωσίας, κάνοντας άνοιγμα ιδιαίτερα στη Κεντρική Ευρώπη και επενδύοντας σε αυτό.

Πέραν τούτου, βελτίωση πρέπει να γίνει και στο ίδιο το τουριστικό προϊόν, δίνοντας προτεραιότητα στη ποιότητα και όχι στην ποσότητα από τις τοπικές επιχειρήσεις. Το εγχείρημα είναι δύσκολο αλλά όχι ανέφικτο. Εάν θέλουμε να αυξηθεί η τουριστική δραστηριότητα πρέπει όλοι να συμβάλουν, από το κράτος για επενδυτικά έργα και τον ΚΟΤ με καλύτερη και διαφορετική προβολή του νησιού, μέχρι τους καταστηματάρχες, εστιάτορες αλλά και τα ξενοδοχεία.

Για να υπάρξει σωστή τουριστική ανάπτυξη χρειάζεται έστω κάποια συλλογική προσπάθεια, μια έννοια που στη Κύπρο παραμένει άγνωστη μέχρι στιγμής...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΑΛΗΝ ΑΝΑΤΑΣΗ!

Όταν απομακρύνεται το χαλί της κυπριακής κοινωνίας

G3 ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ