Η ΕΠΟΙΚΟΔΟΜΗΤΙΚΗ ΑΣΑΦΕΙΑ ΚΑΙ Η ΜΕΤΑΜΦΙΕΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΝΑΝ





Οι τελευταίες διαπραγματευτικές προσπάθειες του πρώην, πλέον, προέδρου της Δημοκρατίας κ.Δ.Χριστόφια, αποδεικνύουν περίτρανα την διπλωματική αδυναμία και υποχώρηση της δικής μας πλευράς στις πλείστες πτυχές του Κυπριακού.

Η εποικοδομητική ασάφεια, που σημαίνει την μη οριοθέτηση συγκεκριμένων βασικών εννοιών του σχεδίου λύσης, είναι κάτι το οποίο δεν βοηθά στην ομαλή διεξαγωγή των συνομιλιών ούτε και στην οποιαδήποτε προσπάθεια λύσης.

Στο υπόμνημα που έχει ''διαρρεύσει'' στα ΜΜΕ με τίτλο ''Convergences 2008 - 2012'' 
και το οποίο καταγράφει τις συγκλίσεις και αποκλίσεις των δύο πλευρών, διαπιστώνετε η πλήρης διπλωματική αποτυχία του κράτους για εφαρμογή του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου καθώς και η αδυναμία για συμφωνία ακόμα και στο θέμα ομοσπονδίας ή συνομοσπονδίας!

Για παράδειγμα εμείς λέμε ομόσπονδες μονάδες και αυτοί λένε συνιστώντα κρατίδια!
Εμείς λέμε μια διεθνή προσωπικότητα και αυτοί λένε εκπροσώπηση στη βάση εθνικών κριτηρίων, δηλαδή διπλή εκπροσώπηση διεθνώς.


Από το 1977 μέχρι και σήμερα, δεν έχει γίνει αποδεχτώ από τις δύο πλευρές ούτε έχει δοθεί ξεκάθαρος ορισμός για το τι εστι διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.

Αυτό είναι ένα σχεδόν διαχρονικό πρόβλημα το οποίο ωστόσο αντί να λυθεί, ένεκα και του ότι είμαστε ευρωπαϊκό κράτος, έχει αφεθεί στην ασάφεια λόγω και του αντιευρωπαϊκού ή αν θέλετε ευρωσκεπτικισμού της προηγούμενης κυβέρνησης. Δυστυχώς οι ιδεολογικές αγκυλώσεις πολλές φορές δεν επιτρέπουν στους αρμόδιους να λάβουν ορθές επιλογές με βάση το καθολικό συμφέρον, κάτι που διαφαίνεται διαχρονικά και όχι μόνο τα τελευταία χρόνια.

Η ολίσθηση σε θέσεις οι οποίες είναι είτε εφάμιλλες ή ακόμη και χειρότερες από αυτές που περιείχε το σχέδιο Αναν είναι απαράδεκτες και οδηγούν σε μια σίγουρη δεύτερη απόρριψη σχεδίου επίλυσης, η οποία ίσως στο τέλος να αποδεικτή και τελική.

Ο διορισμός διαπραγματευτή είναι ένα θετικό βήμα ούτως ώστε να μην εξισώνετε ο πρόεδρος ενός αναγνωρισμένου κράτους με τον πρόεδρο ενός κράτους μαριονέτα, όπως αναφέρει και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. 

Η αποχώρηση των υποχωρήσεων από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων και η προσήλωση σε μια ευρωπαϊκή λύση με βάση το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο είναι η μόνη λύση η οποία θα αποδώσει καρπούς και θα μπορεί εάν συμφωνηθεί να εφαρμοστεί χωρίς προβλήματα στο νέο κράτος.


Υ.Γ. Η λέξη ''ευρωπαϊκή'' δεν παραπέμπει ούτε στη δεξιά ούτε πουθενά αλλού παρά μόνο στην έννοια της εφαρμογής του ευρωπαϊκού δικαίου το οποίο θα πρέπει να έχουμε πάντα ως κύρια βάση διαπραγματεύσεων καθώς μόνο έτσι εξασφαλίζονται οι τέσσερις βασικές ελευθερίες και το δικαίωμα επιστροφής με βάσει την επιθυμία του νόμιμου κάτοχου και όχι του χρήστη, σημερινού κατόχου(έποικου ή παράνομου ένοικου).





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΑΛΗΝ ΑΝΑΤΑΣΗ!

Όταν απομακρύνεται το χαλί της κυπριακής κοινωνίας

G3 ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ