Lost in translation...



Τα τελευταία αρχεία/προτάσεις που αφορούν το Κυπριακό, και συγκεκριμένα αυτό του Κοινού Ανακοινωθέντος έχουν και πάλι ''διαρρεύσει'' στον τύπο.

Πλέον δεν θα έπρεπε να μας προκαλεί έκπληξη η επιλεκτική διαρροή, όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια ως συνήθεις πρακτική, αλλά οι διαφορετικές ερμηνείες που δίνονται από τα ειδησιογραφικά πρακτορεία στο ίδιο κείμενο.
Αυτό καταδεικνύει και την ελεγχόμενη αλλά και μη ερευνητική, δυστυχώς, δημοσιογραφία που υπάρχει στον τόπο μας.

Για να μην μιλούμε αόριστα, η κύρια διαφορά στην ερμηνεία του εγγράφου αφορά τον όρο constituent states. 
Ο όρος αυτός στην απλή μετάφραση σημαίνει συνιστώσες πολιτείες.
Ο όρος πολιτεία δεν υπερισχύει ούτε αντικαθιστά τον όρο κράτος. Ωστόσο πολιτεία σημαίνει πως υπάρχει μια οριοθετημένη περιοχή όπου υπάρχει πολιτική εξουσία όπου ο λαός ο οποίος ζει εκεί μπορεί να λάβει αποφάσεις μέσω αυτής, καθορίζοντας έτσι την ποιότητα ζωής των κατοίκων της.


Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει τόσο στις ΗΠΑ όσο και στη Γερμανία όπου οι πολιτείες μπορούν να καθορίσουν θέματα όπως η παιδεία και του τρόπου διαχείρισης της τοπικής αυτοδιοίκησης, των δήμων τους δηλαδή.

Δυστυχώς οι πλείστες εφημερίδες και πρακτορεία το μετέφρασαν ως κράτη, κάτι το οποίο είναι λανθασμένο και εκλαμβάνεται από την κοινή γνώμη ως προσπάθεια διάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας και νομιμοποίησης του ψευδοκράτους.
Γι'αυτό το λόγο ο πολίτης, ο καθένας μας δηλαδή, θα πρέπει να ερευνά πέραν από τους πηχυαίους τίτλους που του σερβίρουν και να προσπαθεί να βλέπει την πραγματική εικόνα έξω από δογματισμούς

Σίγουρα δεν μπορούμε να ξέρουμε από τώρα την κατάληξη των συνομιλιών, ωστόσο σε εννοιολογική βάση δεν υπάρχει κάτι το μεμπτό που να παρεμποδίζει τις συνομιλίες.
Η τελική λύση και η φύση του νέου κράτους θα κριθεί στις αρμοδιότητες της κεντρικής κυβέρνησης καθώς και στο τι εξουσίες δεν θα αναφέρονται στο σύνταγμα και έτσι θα παραμένουν στις πολιτείες.




Σχόλια

  1. Πλέον φαίνεται και από το επίσημο έγγραφο/ανακοινωθέν η παρερμηνεία των ΜΜΕ, καθώς το constituent states αναγράφεται όπως θα έπρεπε, δηλαδή ως συνιστώσες πολιτείες http://www.webrools.com/TESTS/various/anakinothen2.pdf

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΑΛΗΝ ΑΝΑΤΑΣΗ!

Όταν απομακρύνεται το χαλί της κυπριακής κοινωνίας

G3 ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ