Η ΟΡΘΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ




Μετά τα τελευταία γεγονότα και τις τουρκικές προκλήσεις στα θαλάσσια ύδατα της Κύπρου, η χώρα μας έχει εισέλθει σε ένα στενό διπλωματικό διάλογο με τις γείτονες χώρες και ιδιαίτερα με την Αίγυπτο.

Έχοντας ξεπεράσει τα όποια προβλήματα στις σχέσεις της με την Αίγυπτο, βλέπε γεγονός αεροδρομίου της Λάρνακας το 1978 ανάμεσα σε Κύπρο και Αίγυπτο, η χώρα μας έχει καταφέρει να είναι ο βασικός σύμμαχος της Αιγύπτου στην περιοχή έχοντας έτσι πιθανά πολλαπλά οφέλη από αυτό.

Η πολιτικά ορθή και ταχεία αντίδραση της Κύπρου μετά την εκλογή του νέου Προέδρου της Αιγύπτου Al-Sisi για αναγνώριση του και επίδοση συγχαρητηρίων, όντας η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που το έπραξε, μας έχει θέση σε πλεονεκτική θέση για σύναψη περαιτέρω σχέσεων με το κράτος της Αιγύπτου.  Η Αίγυπτος και μέσα από τις δηλώσεις της δείχνει πως δεν θα ξεχάσει τη στήριξη που τις παρείχε η Κύπρος τους τελευταίους 6 μήνες.

Η Αίγυπτος παρά την οικονομική παρακμή της τα τελευταία 3 χρόνια, λόγω της αλλαγής καθεστώτων, οικονομικής κρίσης, εμπόλεμης διαμάχης στο εσωτερικό κλπ, παραμένει μια χώρα με τεράστια επιρροή στον αραβικό κόσμο κάτι που θα λειτουργήσει ως όφελος της Κύπρου. Ακόμη μπορεί να επηρεάσει και άλλα αραβικά κράτη για να λάβουν μια πιο θετική στάση προς την Κυπριακή Δημοκρατία στο θέμα του Κυπριακού.

Αυτό μπορεί να ανοίξει στην Κύπρο νέες αγορές μετά την εξόρυξη του φυσικού αερίου ενώ δεν πρέπει να ξεχνούμε τις μονάδες υγροποίησης και την τεχνογνωσία που ήδη έχει η Αίγυπτος στον τομέα της ενέργειας και του φυσικού αερίου κάτι που μπορεί να βοηθήσει την Κύπρο τόσο στην εξόρυξη αλλά και στην γρηγορότερη πώληση.

Η στρατιωτική, τεχνική, πολιτική και πολιτισμική δύναμη και επιρροή που έχει η Αίγυπτος μπορούν να βοηθήσουν τη χώρα μας σε πολλαπλά επίπεδα. 
Η Αίγυπτος από την πλευρά της σε μια προσπάθεια να ξεφύγει από το καθεστώς της Μουσουλμανικής αδελφότητας και να επανέλθει στην κοσμικότητα με τον Al-Sisi έχει ανάγκη κράτη όπως η Κύπρος, η οποία είναι και στην ΕΕ και έχει υπογράψει και το Δίκαιο της Θάλασσας, θα την βοηθήσει να επανέλθει διπλωματικά και ταυτόχρονα να υπογράψει και να προωθήσει νέες συμφωνίες τόσο με άλλα ευρωπαϊκά κράτη και αγορές αλλά και με την ίδια την Ε.Ε.

Ο βασικός παίκτης στην περιοχή είναι η Αίγυπτος και η στήριξη της είναι επιβεβλημένη για να διατηρήσει η Κύπρος το πολιτικό και διπλωματικό πλεονέκτημα που έχει στο θέμα της ΑΟΖ και του φυσικού αερίου έναντι της Τουρκίας.

Έτσι η προνοητική και στρατηγικά σχεδιασμένη τακτική της Κύπρου με την Αίγυπτο, αλλά και με το Ισραήλ, αποδίδει τους αρχικούς της καρπούς. Ελπίζουμε να υπάρχει συνέχεια και ορθός προγραμματισμός για διατήρηση αυτού του πλεονεκτήματος.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΑΛΗΝ ΑΝΑΤΑΣΗ!

Όταν απομακρύνεται το χαλί της κυπριακής κοινωνίας

G3 ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ