Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ

Η Ελλάδα πάσχει τα τελευταία χρόνια από μια πολιτική κρίση, μια κρίση πολύ πιο επικίνδυνη από την οικονομική στην οποία έχει περιέλθει. Ο λαός στράφηκε για πρώτη φορά σε λύσεις που πριν μια δεκαετία φάνταζαν απίθανες όπως η Χρυσή Αυγή, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες αλλά και η απότομη άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ και με την πρώτη αριστερή κυβέρνηση από τη μεταπολίτευση και εντεύθεν να είναι ήδη γεγονός.

Ωστόσο, οι συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις έχουν οδηγήσει σε μια αστάθεια η οποία αναπόφευκτα εκτείνεται και στον τομέα της οικονομίας. Η αβεβαιότητα και η διατήρηση του φόβου για έξοδο της χώρας από το ευρώ ή/και την Ευρωπαϊκή Ένωση απομακρύνουν όχι μόνο τις όποιες πιθανές επενδύσεις από το εξωτερικό αλλά και τις επιχειρήσεις που υπάρχουν ήδη στην Ελλάδα. Ήδη εδώ και αρκετούς μήνες εταιρείες όπως η ΕΒΓΑ απομάκρυναν τα λογιστήρια τους από την χώρα με αποτέλεσμα το ελληνικό δημόσιο να χάνει μεγάλο όγκο φόρων που έδιναν πρότινος οι μεγάλες επιχειρήσεις.

Το ερώτημα είναι πως να διορθωθεί η πολιτική και μετέπειτα η οικονομική κατάσταση της χώρας. Ο πιο απλός, αλλά και πιο δύσκολος λόγω άρνησης από λαό και κόμματα, είναι η αλλαγή του πολιτικού συστήματος. Η Ελλάδα λόγω της πολυδιάσπασης του κομματικού της συστήματος θα επωφελείτο από τη μετατροπή σε προεδρική δημοκρατία, κάτι που θα φέρει σταθερότητα και διάκριση ανάμεσα σε εκτελεστική και νομοθετική εξουσία. Είναι γνωστή η τραγική κατάσταση και η πελατοκρατεία που συντελείται ακόμη και σήμερα και αυτό εκτείνεται από τα αυτοκίνητα βουλευτών, εισοδήματα, μισθούς εργαζομένων στη βουλή που δεν δέχονται μειώσεις και πολλά άλλα.

Ήδη οργανωμένοι φορείς όπως οι βιομήχανοι, θεωρούν ως βασικό μέτρο για αύξηση του ΑΕΠ και ανάπτυξη της χώρας την αλλαγή του πολιτεύματος σε προεδρική δημοκρατία, αναδεικνύοντας για ακόμα μια φορά την σύνδεση οικονομίας και πολιτικής. Αν και πολύ θα κρίνουν πως αφαιρούνται εξουσίες από τον ιστορικό, λόγω του πως αναπτύχθηκε, θεσμό του κοινοβουλίου εντούτοις θα αυξηθεί ο έλεγχος ανάμεσα στις εξουσίες και η εκάστοτε κυβέρνηση θα έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε μεγαλύτερη εκπλήρωση του προεκλογικού της προγράμματος.

Με τα δεδομένα των τελευταίων πέντε ετών η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει ένα κατακερματισμένο κομματικό σύστημα με αποτέλεσμα τη μεγάλη δυσκολία σχηματισμού κυβέρνησης αλλά και συχνές πτώσεις κυβερνήσεων και εκλογές. Η αλλαγή του συστήματος φαντάζει ως μια καλή λύση, ωστόσο αυτό θα λειτουργήσει εάν και τα ίδια τα κόμματα εντός του κοινοβουλίου εργάζονται με σύνεση μιας και πάλι η πλειοψηφία εντός Βουλής θα απαιτεί μια άτυπη πλέον συνεργασία.

Για να αλλάξει το σύστημα χρειάζεται τόσο η πίεση από την κοινωνία αλλά και η υιοθέτηση αυτής της θέσης από τα κόμματα που θα εισέλθουν στη βουλή στις επερχόμενες εκλογές, λόγω ανάγκης αλλαγής του συντάγματος. Λύσεις υπάρχουν, το θέμα είναι να βάλουν λίγο νερό στο κρασί τους όλοι και να λειτουργήσουν όχι με γνώμονα το στυγνό κομματικό συμφέρον αλλά έχοντας ως πρώτη σκέψη το καλό και τη λειτουργικότητα της χώρας.




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΑΛΗΝ ΑΝΑΤΑΣΗ!

Όταν απομακρύνεται το χαλί της κυπριακής κοινωνίας

G3 ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ