Γιατί η εκλογή Ρεπουμπλικάνου Προέδρου μπορεί να φέρει δραματικές αλλαγές στις ΗΠΑ

Photo rights: The Gateway Pundit


Από σήμερα το πρωί, οι ΗΠΑ έχουν νέο Πρόεδρο, τον Donald Trump. Ό,τι και αν είναι ο Trump, το σίγουρο είναι πως προέρχεται από το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων. 8 χρόνια Δημοκρατικού Προέδρου και μεγάλων αλλαγών (LGBT δικαιώματα, συμφωνία για περιορισμό της κλιματικής αλλαγής, ανάπτυξη ενιαίου συστήματος ασφάλισης υγείας) μπορεί να πάνε χαμένα.

Ο λόγος όμως δεν είναι μόνο ο Trump και οι υποσχέσεις του για κτίσιμο τείχους με το Μεξικό και η επιθετική ρητορική του προς τις μειονότητες και τους μετανάστες. Ο κύριος λόγος αφορά την απουσία πιέσεων από τους Δημοκρατικούς προς τους Ρεπουμπλικάνους, μιας και από σήμερα τόσο στο Κογκρέσο όσο και στη Γερουσία και την Προεδρία της χώρας, οι Ρεπουμπλικάνοι κυριαρχούν κατά πολύ των αντιπάλων τους. Αυτό έχει να γίνει από την περίοδο 2001 και 2003-2005, όπου με Πρόεδρο των G. W. Bush οι ΗΠΑ πέρασαν σκληρές νομοθεσίες για άτομα που συλλαμβάνονταν για πιθανή ανάμειξη σε τρομοκρατικές επιθέσεις και πολλά άλλα.

Οι νομοθεσίες που πέρασε ο απερχόμενος Πρόεδρος Barack Obama με μεγάλη δυσκολία, όπως το Medicare (γνωστό ως Obamacare) και η συμφωνία του Παρισιού (ειδικά αν αναλογιστεί κάποιος πως το 1/3 των Ρεπουμπλικάνων δεν πιστεύει καν στην ύπαρξη της κλιματικής αλλαγής), μπορεί να αντιστραφούν καθώς οι πλείστοι Ρεπουμπλικάνοι είναι κάθετα εναντίον τους. Πλέον δεν γίνεται ούτε λόγος για περιορισμό της οπλοφορίας στις ΗΠΑ, παρά τα συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα επιθέσεων σε σχολεία και πανεπιστήμια. Το μέλλον των ΗΠΑ, τουλάχιστον για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, προδιαγράφεται πολύ πιο συντηρητικό, νεοφιλελεύθερο και σκληρό προς όσους θα θεωρούνται από τους Ρεπουμπλικάνους ως απειλή για την "Αμερικανική Δημοκρατία και η παράδοση".

Η νέα μέρα ξεκινά με μια βαθιά διχασμένη κοινωνία και το νόμιμο καθεστώς πολλών ατόμων στις ΗΠΑ να είναι αβέβαιο. Απ' ότι φαίνεται θα δούμε την Ρεπουμπλικανική ατζέντα να ξεδιπλώνεται και πάλι μετά το 2008, εκτός και εάν η εκκεντρικότητα του νέου Προέδρου θα φέρει την ρήξη με το ίδιο του το κόμμα, προκαλώντας μια κατάσταση ακυβερνησίας και στασιμότητας , κάτι το οποίο κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει. Όλη η υφήλιος παρακολουθεί με ενδιαφέρον και αγωνία τα επόμενα βήματα των ΗΠΑ, τόσο σε θέματα εσωτερικής πολιτικής όσο και στην εξωτερική πολιτική, με το Συριακό να είναι το πιο σοβαρό ζήτημα που καλείται ο νέος Πρόεδρος να χειριστεί.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΑΛΗΝ ΑΝΑΤΑΣΗ!

Όταν απομακρύνεται το χαλί της κυπριακής κοινωνίας

G3 ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ