Ο αντικαπνιστικός νόμος παραμένει ανεφάρμοστος



Αν κάποιος οδηγήσει τις ώρες αιχμής στο κέντρο της Λευκωσίας αλλά και στους κύριους αυτοκινητόδρομους της χώρας θα παρατηρήσει ένα φαινόμενο του παρελθόντος το οποίο δυστυχώς κάνει ισχυρή επιστροφή. Καπνιστές οδηγούν το ιδιωτικό τους όχημα και όταν τελειώσει το τσιγάρο τους, επιδεικτικά ή κρυφά πετάνε την αναμμένη γόπα τους έξω από το παράθυρο τους. Όταν τους επισημάνεις την πράξη τους, κάποιοι αδιαφορούν να αντιδράσουν ενώ άλλοι σε εξυβρίζουν και σε ρωτάνε γιατί κάνεις πρόβλημα.

Δυστυχώς έχουν δίκαιο. Οι πολίτες δεν μπορούν να κάνουν τους αστυνομικούς έναντι άλλων πολιτών, ωστόσο η απουσία ελέγχων και τα ανύπαρκτα πρόστιμα ουσιαστικά καθιστούν την διάταξη 12 του  "ΠΕΡΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ (ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ) ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2017" ανεφάρμοστη. Στη προσπάθεια τηλεφωνικής καταγγελίας, η αστυνομία νίπτει τας χείρας και ανακοινώνει πως για να γίνει έστω και παρατήρηση σε κάποιον ασυνείδητο οδηγό οφείλει ο καταγγέλλων να πάει αυτοπροσώπως και να καταθέσει στο πλησιέστερο τμήμα. Στη Κύπρο όπου ό,τι κάνεις ή καταγγείλεις γίνεται γνωστό με ταχύτητα φωτός θα έπρεπε να υπάρχει μια ευκολότερη διαδικασία, όπου τουλάχιστον να δέχεται τα στοιχεία η αστυνομία και εάν υπάρξει διπλή καταγγελία εναντίον οδηγού να υπάρχει έστω και τηλεφωνικώς μιας παρατήρηση.

Βρισκόμαστε στα μέσα του καλοκαιριού και η ασυνειδησία πολλών καπνιστών ίσως να φέρει τραγικές συνέπειες για το περιβάλλον, λόγω πιθανής πυρκαγιάς από αποτσίγαρα. Εάν η αστυνομία και ο νέος Υπουργός Δικαιοσύνης δεν αναλάβουν μέτρα, οι ασυνείδητοι θα αυξάνονται με ανυπολόγιστες κοινωνικές και περιβαλλοντικές συνέπειες. 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στον Φιλελεύθερο στις 6 Αυγούστου 2019. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Όταν απομακρύνεται το χαλί της κυπριακής κοινωνίας

ΚΑΛΗΝ ΑΝΑΤΑΣΗ!