ΑΠΟΧΗ..? Η ΔΙΠΛΗ ΤΗΣ ΕΡΜΗΝΕΙΑ..



Καταρχάς όλοι διαβάσαμε ότι ένας στους δύο ανθρώπους που βλέπουμε γύρω μας δεν πήγε να ψηφίσει στις ευρωεκλογές. Το κάθε κόμμα μετάφρασε όπως του συμφέρει τα αποτελέσματα, από το πιο υψηλό ποσοστό του κόμματος σε εκλογές, είπαν κάποιο, στη χαμηλότερη πτώση σε σχέση με τους υπόλοιπους είπαν άλλοι..

Εγώ θα ήθελα πρώτον να πω ένα ευχαριστώ σε όσους με βοήθησαν η ψήφος μου να έχει διπλή σημασία καθώς το ότι ένα στους 2 δεν ψήφισε ταυτόχρονα σημαίνει πως η ψήφος μου μετρά για δύο. Χωρίς οποιαδήποτε παρατυπία δικαιούμαι να επιλέγω και για άλλους, μιας και οι ίδιοι μου το ζήτησαν χωρίς να έρθουν να ψηφίσουν.

Το δεύτερο είναι πως πραγματικά δεν πρέπει για κανένα μα για κανένα πραγματικά λόγο να φωνάζουμε για το γνωστό πλέον διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα, του ρουσφετιού, της πελατοκρατίας και της τοποθέτησης των λανθασμένων ατόμων σε οποιεσδήποτε θέσεις ισχύος.

Γιατί να μην διαμαρτυρόμαστε? Διότι απλούστατα δεν θέλουμε να αλλάξει. Μόνο αν μας πει η τρόικα να το αλλάξουμε θα το κάνουμε και πάλι δεν θα μας αρέσει όμως γιατί μας το υπέδειξαν άλλοι ''σάμπως και ξέρουν καλλίτερα που λόου μας''. ( ατάκα του Κυπραίου εδώ και δεκαετίες)

Ο λόγος που γίνονται οι εκλογές δεν είναι για να διατηρηθεί το σύστημα αλλά για να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες να το αλλάξουν. Δυστυχώς αποδείξαμε πως δεν το θέλουμε να αλλάξει.

Αυτό φαίνεται και από αρκετούς από αυτούς που ψήφισαν, αλλά και από κάποια, όχι όλα, από τα μέλη που στέλνουμε να μας εκπροσωπήσουν.
Και δυστυχώς πολλοί από αυτούς που δεν πάνε να ψηφίσουν θέλουν να αλλάξει αλλά ακολουθούν λανθασμένη πρακτική, την αποχή.

Αν δεν θέλουμε τα άτομα που είναι στα κόμματα τότε ας τα αλλάξουμε. Αν δεν θέλουμε τα κόμματα τότε ας τα αντικαταστήσουμε με καινούργια τα οποία θα ελέγχονται από την κοινωνία με διαφάνεια και περισσότερη προσοχή.

Πάντα κάποιος θα εκλέγεται, το ερώτημα είναι ποιος, ποιοι θα τον στηρίξουν και τι όραμα έχει, αν έχει για την κοινωνία.

Το πρόβλημα πλέον είναι ότι η ίδια η κοινωνία δεν έχει δικό της όραμα για να το μετουσιώσει σε πολιτικές, ή τουλάχιστον αυτό δείχνει... Ας το σκεφτούμε αυτό λίγο πριν είναι αργά και για την δημοκρατία αλλά και για την κοινωνία και τον τρόπο ζωής που θέλουμε...

Σχόλια

  1. File ena pragma tha sou po o anthropos panta diafthirete apo to xrima!Ola ta ala logia ine perita kali s mera

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου φίλε. Όντως το χρήμα διαφθείρει, όπως και η εξουσία. Γι' αυτό πρέπει να υπάρχει περιορισμός και των δύο και έλεγχος. Βλέπε τον John Stewart Mill τι έγραψε για το συγκεκριμένο θέμα, της θητείας των πολιτικών και της εξουσίας. Αυτό το πρόβλημα υπήρχε και στους προηγούμενους αιώνες της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, το θέμα είναι εάν οι πολίτες επιθυμούν δυναμικά να το αλλάξουν ή όχι..

      Διαγραφή
  2. File mou tha grapso me greeklish amma den ta goustareis svise to sxolio mou.
    To oti i psifos ton anthropon pou epsifisan aksizei gia dio atoma i gia tria tha einai apla mathimatika kathe fora.Leo kathe fora epidi pistevo pos i apoxh den tha teliosi edo.
    Episeis den pistevo pos i ekloges sou dynonte gia na allakseis to systhma.Ean ontos to pisteveis , se parakalo onomase mou mia eklogh, i psifoforia i opia ekane sovari allagh se opiodipote systhma.
    Pistevo akomi pos afti i apoxi vasizetai pano sto akoloutho skeptiko.
    1.den pistevo KANENAN TOUS!
    2.Exo pio simantika pramata na kamo pou to na pao na rikso lefko

    File mou distixos i eftixos o kosmos mas pou edimiourgithike me toso kopo apo progonous diaforon typos einai ena megalo psema kai mia megali epixeirish

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε σίγουρα δεν πρόκειται να σβήσω το σχόλιο σου γιατί είναι γραμμένο με greeklish. Καταλαβαίνω το τι λες και όντως οι αλλαγές που έγιναν, στην Κύπρο, μέσα από εκλογές είναι ελάχιστες και όντως τα προβλήματα του συστήματος μας προέρχονται από το παρελθόν και από τον τρόπο ίδρυσης του κράτους. Ωστόσο ακριβώς αναγνωρίζοντας όλα αυτά θα πρέπει από την στιγμή που δεν μας αρέσει να το αλλάξουμε και ναι όταν θέλουμε μπορούμε. Γιατί οι Σκανδιναβοί το έπραξαν και εμείς όχι? Δεν έχουμε κάποιο γονίδιο κατώτερο ή ξέρω γω, είναι θέμα θέλησης και πολιτικής απόφασης. Να ξεφύγουμε από τα τετριμμένα και τις όποιες κομματικές και ιδεολογικές αγκυλώσεις ούτως ώστε να πάμε μπροστά.

      Διαγραφή
    2. File mou se pious skandinavous anaferese?Mono tin islandia ksero pou ontos ekataferen kati kai ekeinon itan na dioksoun tin kyvernisi me diadiloseis(sigkekrimena itan na tous krousoun) alla en tzai itan me psifo. Lypame pou to leo file mou alla dystixos pistevo pos i psifos pleon den metra. Den to leo mono gia tin kipro leo to gia oles tis xores .Pame kata diaolou kai oi genia mas dystixos monon na kanei paratiriseis imaste kaloi tzai na sizitoume.

      Διαγραφή
  3. Ναι φίλε, όντως οι Ισλανδοί διαμαρτυρηθήκαν στην αρχή αλλά μετά τι έκαναν? Αποφασίσανε να δημιουργήσουν ένα είδος επιτροπής για αναθεώρηση του Συντάγματος, όπου στην Επιτροπή συμμετείχαν άλλα άτομα από την κοινωνία πολιτών, τα οποία επιλέχτηκαν μέσω εκλογών(!), ενώ ταυτόχρονα το δικαστικό σύστημα λειτούργησε και καταδίκασε ακόμα και πολιτικά πρόσωπα.. Δεν είπα ότι θα φτιάξουν όλα με τη συμμετοχή στις εκλογές αλλά σίγουρα δεν πρόκειται να βελτιωθούν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΑΛΗΝ ΑΝΑΤΑΣΗ!

Όταν απομακρύνεται το χαλί της κυπριακής κοινωνίας

G3 ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ