ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΔΡΑΣΗ ΚΑΤΑ ISIS



Οι επικείμενες συναντήσεις του ΥΠΕΞ της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ) Ι. Κασουλίδη στις Βρυξέλλες για το συντονισμό δράσης κατά του ISIS θέτουν την ΚΔ ως ένα σύμμαχο κατά του θρησκευτικού φονταμενταλισμού.

Η διπλωματική δράση κυρίως που θα αναλάβει η ΚΔ, για μπλοκάρισμα πιθανών οικονομικών πόρων που μπορεί να μεταφέρονται χωρίς έλεγχο προς ISIS, καθώς και η παροχή διευκολύνσεων στις δυνάμεις που έχουν εμπλακεί ένοπλα κατά της οργάνωσης θέτουν την Κύπρο όχι απλά ως έμπιστο σύμμαχο αλλά ταυτόχρονα και σε μια κατάσταση που δεν έχει βρεθεί προηγουμένως.

Η προηγούμενες συμμαχίες κρατών κατά ανταρτών και ισλαμικών οργανώσεων πρέπει να λειτουργήσουν ως παράδειγμα, Ισπανία και Μ. Βρετανία π.χ.,  για την ΚΔ και την προεργασία που χρειάζεται να γίνει πριν την οποιαδήποτε ενέργεια κατά μιας ξεκάθαρα τρομοκρατικής οργάνωσης καθώς πιθανό να εγκυμονούν κίνδυνοι.

Ενέργειες που θα βοηθήσουν τον καλύτερο έλεγχο ροής ατόμων στην ΚΔ τόσο από τη θάλασσα αλλά κυρίως από τα κατεχόμενα πρέπει να παρθούν πριν την οποιαδήποτε πολιτική απόφαση. Ιδιαίτερα όσο αφορά στα σημεία διέλευσης από και προς τα κατεχόμενα η ΚΔ οφείλει να εντείνει για κάποιο, επ' αόριστον αν με ρωτάτε, τον έλεγχο των ατόμων που διακινούνται όποιοι και αν είναι και όσο συχνά και αν πηγαινοέρχονται.

Αυτή η προτροπή δεν έχει στόχο ούτε Τουρκοκύπριους ούτε τις διακοινοτικές σχέσεις αλλά την προστασία της ΚΔ, σε όση επικράτεια της χώρας έχει τον έλεγχο τουλάχιστον, καθώς οι διεθνείς αναφορές πως το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου πιθανό να χρησιμοποιείται ως ενδιάμεσος σταθμός για την κάθοδο σε Συρία και Ιράκ ισλαμιστών από όλη την Ευρώπη δεν πρέπει να μας αφήνει απαθείς.

Η ΚΔ έχει ως κύριο στόχο, όπως και κάθε κράτος εάν θέλετε να ονομάζετε ως τέτοιο, την προστασία των πολιτών του. Η ανάγκη μεγαλύτερου ελέγχου χωρίς ταυτόχρονα να οδηγούμαστε σε ένα στρατοκρατούμενο κράτος είναι αδήριτη ανάγκη.

Ταυτόχρονα η οποιαδήποτε πράξη φανατισμού, φονταμενταλισμού και επιβολής από εξωγενείς παράγοντες σε άλλα κράτη της περιοχής, όπως ήδη γίνεται από την ISIS δηλαδή, δεν πρέπει να αφήνει την ΚΔ αδρανείς και παθητική καθώς η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της κοσμικότητας και της ελευθερίας μας αφορά όλους.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΑΛΗΝ ΑΝΑΤΑΣΗ!

Όταν απομακρύνεται το χαλί της κυπριακής κοινωνίας

G3 ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ