ΟΙ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ



Εδώ και μερικούς μήνες έχουν ξεκινήσει οι προεκλογικές εκστρατείες εντός των δύο κομμάτων των ΗΠΑ (Republicans, Democrats), γνωστές και ως primaries. Μέσα από αυτές τις διαδικασίες το κάθε κόμμα καλείται να επιλέξει ποιός θα το εκπροσωπήσει στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Το κάθε κόμμα μπορεί στα primaries να έχει διάφορους υποψηφίους ωστόσο υπάρχουν αυτοί που ξεχωρίζουν είτε λόγω της εκκεντρικότητας, των πολιτικών τους απόψεων και στυλ ή λόγω της παλαιότερης έντονης τους ενασχόλησης με την πολιτική. 

Από τη μια οι Republicans έχουν ίσως την πιο απρόσμενη προσωπικότητα που κερδίζει και τους ψηφοφόρους του κόμματος, που δεν είναι άλλη από αυτή του Donald Trump, του πολυεκατομμυριούχο με τις σκληρές θέσεις στο μεταναστευτικό και τη βαθειά συντηρητική άποψη προς τις γυναίκες. Δεύτερος πίσω από τον Donald Trump έρχεται ο Ben Carson, ένας νευροχειρουργός με λαμπρή καριέρα στις ΗΠΑ ο οποίος ειδικεύεται στις εγχειρίσεις σιαμαίων, με κύριες θέσεις κατά των εκτρώσεων (pro-life), κατά του "Obamacare" και γενικά έχει στόχους κυρίως σε κοινωνικά θέματα. Τρίτος στις δημοσκοπήσεις για τους Republicans βρίσκεται ο νεαρός Marco Rubio, γερουσιαστής από τη Φλόριδα, ο οποίος δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και απ' ότι φαίνεται κερδίζει ιδιαίτερα τους αντιπάλους του σε αυτό τον τομέα. Τέταρτος βρίσκεται ο Jeb Bush, αδερφός του πρώην προέδρου G.W. Bush Jr., ο οποίος ωστόσο ακόμη να διαφοροποιηθεί ιδιαίτερα από τις πολιτικές του αδερφού του.

Στην αντίπερα όχθη έχουμε τους Democrats, το κόμμα του προέδρου Barack Obama, το οποίο επιθυμεί να διατηρήσει τη θέση του στον Λευκό Οίκο. Ο Πρόεδρος Obama δεν δικαιούται να διεκδικήσει τρίτη θητεία με βάση το αμερικανικό σύνταγμα. Το χρίσμα των Δημοκρατικών διεκδικούν αρκετοί υποψήφιοι και πάλι. Πρώτη με μεγάλη διαφορά, προς το παρόν, βρίσκεται η Hilary Clinton, γυναίκα του πρώην προέδρου Bill Clinton και πρώην Υπουργός Εξωτερικών επί διακυβέρνησης Obama, η οποία έχει θέσει ως στόχους της τον περιορισμό του εμπορίου όπλων και οπλοκατοχής και διατήρηση του Obamacare στην υγεία. Δεύτερος αλλά ιδιαίτερα δημοφιλείς είναι ο Bernie Sanders, ο γερουσιαστής από το Βερμόντ, ο οποίος αυτοχαρακτηρίζεται ως σοσιαλιστής και έχει ως πρότυπο του την Δανία και τον τρόπο που λειτουργεί σε θέματα εσωτερικής πολιτικής. Είναι υπέρ της διάσπασης των μεγάλων τραπεζών, της φορολόγησης των πλουσίων και της δωρεάν εκπαίδευσης. Τρίτος, χωρίς να έχει ανακοινώσει καν την υποψηφιότητα του, είναι ο νυν Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden. Πολλοί πιστεύουν πως θα είναι υποψήφιος στις εκλογές καθώς θεωρείται ιδιαίτερα έμπειρος σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και τρόπου διαχείρισης των βετεράνων της χώρας.

Αυτό το μωσαϊκό αναδεικνύει πόσες διαφορετικές τάσεις υπάρχουν στα δύο μεγάλα αμερικανικά κόμματα και πως η κάθε έκβαση των primaries σε κάθε κόμμα θα καθορίσει και προς τα που θα κινηθεί η ισχυρότερη (οικονομικά, πολιτικά, στρατιωτικά) χώρα θα κινηθεί τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Είναι ιδιαίτερα κρίσιμες αυτές οι πρώτες εκλογές, μιας και μας δείχνουν πως οι ΗΠΑ δεν είναι κάτι το ομοιογενές αλλά υπάρχουν διαφορετικές ιδέες αναλόγως πολιτείας, χρονικής συγκυρίας και λαϊκών απαιτήσεων. Όλος ο πλανήτης βλέπει με ιδιαίτερη ανυπομονησία τις εκλογές , παίρνοντας ήδη θέσεις έστω ανεπίσημα, υπέρ ή κατά των υποψηφίων που δεν θέλουν να συνεχίσουν για τις τελικές εκλογές του 2016.

Είναι μακρύς ο δρόμος και πολλά θα εξαρτηθούν από τις πολιτικές εξελίξεις σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στη Συρία (με την εμπλοκή της Ρωσία) και στο μεταναστευτικό, και βεβαίως από τα debates που έχουν ξεκινήσει ήδη και μπορεί να αναδείξουν τις επιμέρους αδυναμίες και προθέσεις του κάθε υποψήφιου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΑΛΗΝ ΑΝΑΤΑΣΗ!

Όταν απομακρύνεται το χαλί της κυπριακής κοινωνίας

G3 ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ