Ο ΦΟΒΟΣ ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΤΗΝ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ (LE PEN)


Τα τραγικά γεγονότα του Παρισιού ανέδειξαν τις αδυναμίες που έχει η Ευρώπη σε θέματα ασφάλειας και τις μεγάλες δυνατότητες της τρομοκρατίας λόγω της χρήσης νέων τεχνολογιών και της εύκολης διακίνησης. Οι τρομοκρατικές πράξεις έχουν ως στόχο την εξάπλωση του πανικού και του τρόμου, προσπαθώντας έτσι να δείξουν πως τα κράτη δεν έχουν την δυνατότητα άμυνας σε τέτοιου είδους επιθέσεων και δεν μπορούν να προστατέψουν επαρκώς τους πολίτες τους.

Στον απόηχο των επιθέσεων, επανήλθε στο προσκήνιο το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λε Πέν. Η κ. Λε Πεν άσκησε δριμύ κατήγορο κατά της κυβέρνησης Ολάντ αλλά και κατά μουσουλμάνων στη Γαλλία. Όπως δήλωσε η ίδια "η Γαλλία πλέον δεν είναι ασφαλής" ενώ ο στενός της σύμβουλος στάθηκε ξεκάθαρα ενάντια στους μετανάστες (ασχέτως αν οι επιθέσεις δεν προήλθαν από μετανάστες). 

Ίσως ο πιο ξεκάθαρος τρόπος μέτρησης της απήχησης που είχε μετά τις επιθέσεις η κ. Λε Πέν, ιδιαίτερα στη νεολαία της Γαλλίας, είναι τα social media. Είναι ενδεικτική η αύξηση στα άτομα που  την πλέον παρακολουθούν από κοντά στο facebook αλλά και η απότομη αύξηση τις ώρες μετά τις επιθέσεις.


Απ' ότι φαίνεται, το Εθνικό Μέτωπο θα καταφέρει να κεφαλαιοποιήσει την ανησυχία της γαλλικής κοινωνίας μιας και είναι το μόνο από τα μεγάλα κόμματα που τάσσεται ξεκάθαρα ενάντια σε μετανάστες και έχει κατά καιρούς εκφέρει ξενοφοβικές απόψεις. Εαν η κυβέρνηση Ολάντ αποτύχει να διαχειριστεί το θέμα της ασφάλειας στη χώρα τότε τίποτα δεν μπορεί να αποκλείεται στις επόμενες γαλλικές εκλογές.

Τα όσα έζησε το Παρίσι πριν λίγες μέρες αναπόφευκτα θα επηρεάσουν την πολιτική ζωή της χώρας. Το ερώτημα είναι ποια πορεία θα διαλέξει ως λύση στην ανασφάλεια ο απλός πολίτης και αν θα επιστρέψει η Ευρώπη σε τακτικές προ του 2ου Π.Π. με κλείσιμο συνόρων και άνοδο του εθνικισμού. Το σίγουρο είναι πως φαινόμενα τρομοκρατίας δεν μπορούν να επιλυθούν με μονομερείς και σπασμωδικές κινήσεις αλλά με συνένωση δυνάμεων και ανταλλαγή πληροφοριών.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΑΛΗΝ ΑΝΑΤΑΣΗ!

Όταν απομακρύνεται το χαλί της κυπριακής κοινωνίας

G3 ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ