Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΣΤΙΓΜΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ




Οι δυσοίωνες προβλέψεις των επιστημόνων πως η Γη βρίσκεται μπροστά σε τρομερές κλιματικές αλλαγές φαίνεται πως έπιασαν τόπο στο παγκόσμιο συνέδριο στο Παρίσι. Μη κυβερνητικές οργανώσεις αλλά και πολλοί κρατικοί οργανισμοί και πολιτικά κινήματα εδώ και μήνες διεξήγαγαν εκστρατείες για να πιέσουν τους ηγέτες του κόσμου για να πάρουν δραστικά μέτρα.

Μετά την αποτυχία του Κιότο, 1997, δεν υπήρξε κάποια σοβαρή προσπάθεια για την κλιματική αλλαγή. Ωστόσο, μετά από τις τρομοκρατικές επιθέσεις του προηγούμενου μήνα, το Παρίσι κατάφερε για πρώτη φορά στην ιστορία του πλανήτη να ενώσει όλα τα αναγνωρισμένα κράτη και να επιτύχουν να διατηρήσουν την αύξηση της θερμοκρασίας για τον επόμενο αιώνα μέσα στα όρια των 2 βαθμών Κελσίου.

Η δεσμευτική συμφωνία που έγινε στο Παρίσι, αν επικυρωθεί από 55 κοινοβούλια χωρών που αντιπροσωπεύουν το 55% των εκπομπών τότε γίνεται δεσμευτική, θα προσπαθήσει μέσω μείωσης των εκπομπών αερίων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να επιτύχει το στόχο της. Παρά το ότι δεν αποσαφηνίζει πως θα επιτευχθεί αυτό, λόγω των αντιδράσεων των βιομηχανικών χωρών (Ινδίας, Κίνας, ΗΠΑ, Βραζιλίας, Γερμανίας κ.α.), εντούτοις το βασικό πλαίσιο έχει τεθεί. Ίσως να είναι και ιδιαίτερα θετικό το ότι έχει δοθεί ελευθερία στα κράτη για να εφαρμόσουν τις δικές τους πολιτικές για να επιτύχουν τα συγκεκριμένα αποτελέσματα, μιας και έτσι δεν νιώθουν πως επηρεάζεται η εσωτερική τους κυριαρχία.

Από την άλλη, οι χώρες που έχουν την τεχνολογία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα επωφεληθούν ιδιαίτερα από αυτές τις εξελίξεις, μιας και η ζήτηση τα επόμενα χρόνια θα είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Παρόλο του ότι υπάρχει ασάφεια στο θέμα των μέτρων, θα δημιουργηθεί μια επιτροπή που θα πιέζει τις χώρες να επιτύχουν τους απαιτούμενους στόχους, χωρίς ιδιαίτερες κυρώσεις. Το σύστημα "name and shame" υπάρχει και σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Διαμερικανικό σύστημα με ιδιαίτερη επιτυχία. Αυτό θα επηρεάσει ιδιαίτερα τις "δυτικές" χώρες μια και δεν θα θέλουν να φανούν πως δεν εκπληρώνουν τις δεσμεύσεις τους σε παγκόσμιο επίπεδο.

Γενικά, είναι μια καλή αρχή για βιώσιμη ανάπτυξη αυτή η συμφωνία, ωστόσο όπως αναφέρεται και στο κείμενο της τα κράτη οφείλουν να ξανασυναντηθούν σε μερικά χρόνια για να κάνουν ακόμη πιο μεγάλα βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση και εάν είναι εφικτό, να πετύχουν ακόμη και μικρότερη αύξηση της θερμοκρασίας.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΑΛΗΝ ΑΝΑΤΑΣΗ!

Όταν απομακρύνεται το χαλί της κυπριακής κοινωνίας

G3 ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ