ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ISIS

Picture from Independent.co.uk




Το ISIS κατάφερε για πρώτη φορά μετά τον 2ο Π.Π. να ενώσει τις δυτικές δυνάμεις (ΗΠΑ, Μ. Βρετανία, Γαλλία κ.α.) μαζί με τη Ρωσία προς επίτευξη ενός κοινού στόχου, τη καταπολέμηση μιας ακραίας οργάνωσης. Η συνάντηση των ΥΠΕΞ των ΗΠΑ και Ρωσίας επέφερε το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ όπου για πρώτη φορά υπάρχει αναφορά για την ανάγκη ανακωχής μεταξύ του συριακού στρατού και των αντικαθεστωτικών. Ωστόσο, όπως δήλωσε και ο John Kerry αυτό δεν αφορά το ISIS, μιας και η μάχη για αποδυνάμωση του θα συνεχιστεί.

Αυτό το ψήφισμα, το οποίο πέρασε ομόφωνα από τους 15 του Σ.Α. (υπέρ ψήφισαν και όλα τα μη μόνιμα μέλη), έρχεται λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση των Αραβικών χωρών πως μπαίνουν και αυτές στον πόλεμο κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης. Αυτή η νέα αραβική συμμαχία, στην οποία συμμετέχει και η Τουρκία, έχει θέσει ως στόχο μεν το ISIS αλλά όπως δηλώνει δεν είναι το μόνο που επιθυμεί να πετύχει. Ο δεύτερος της στόχος είναι να κτυπήσει τρομοκρατικές οργανώσεις ασχέτως της σέκτας στην οποία ανήκουν, κάτι που δημιουργεί ερωτήματα προς το ποιες άλλες οργανώσεις θεωρούν ως τρομοκρατικές και πως πρέπει να καταπολεμηθούν. Να σημειώσουμε πως η Σ. Αραβία επιτίθεται εδώ και καιρό κατά των ανταρτών Shia Houthi στην Υεμένη.

Η ισχυρή εμπλοκή των Αραβικών κρατών είναι ιδιαίτερα σημαντική μιας και χωρίς την εναντίωση τους προς το ISIS δεν μπορεί να επιτευχθεί πραγματική πρόοδος. Επίσης, αυτό θα βοηθήσει και στην αποτροπή νέων μαχητών να εμπλακούν μαζικά στην οργάνωση (χωρίς να μηδενίζεται βέβαια). Το ISIS απειλεί πάνω απ' όλα το ίδιο το Ισλάμ και το πως ερμηνεύεται από τα υπόλοιπα κράτη.

Το σίγουρο είναι πως η μάχη κατά της οργάνωσης εντείνεται. Από τη στιγμή που οι απαιτήσεις τους δεν μπορούν να τύχουν πολιτικής λύσης, η μόνη λύση των κρατών είναι η κατά μέτωπο αντιμετώπιση. Η ύπαρξη σχεδίου για το τι θα γίνει στη Συρία αλλά και η εμπλοκή Αραβικών κρατών στη μάχη πολύ πιθανό να φέρει καίρια πλήγματα και να επιτύχει στη σταδιακή αποδυνάμωση του ISIS, χωρίς βέβαια να αμβλύνει όλα τα προβλήματα της περιοχής και ιδιαίτερα των μεγάλων ακυβέρνητων περιοχών σε Συρία και Ιράκ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΑΛΗΝ ΑΝΑΤΑΣΗ!

Όταν απομακρύνεται το χαλί της κυπριακής κοινωνίας

G3 ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ