ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ (plane hijacking)





Η αεροπειρατεία που έλαβε χώρα στο αεροδρόμιο Λάρνακας τις τελευταίες ώρες, ευτυχώς έληξε με αίσιο τρόπο για όλους τους εμπλεκόμενους αλλά και για την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς μια αρνητική εξέλιξη ίσως να επηρέαζε και τον τουρισμό.

Ωστόσο, ο τρόπος κάλυψης της είδησης και η αφελής προώθηση ανυπόστατων πληροφοριών ως πραγματική είδηση από πολλά μέσα ηλεκτρονικής ενημέρωσης φανέρωσε την απουσία  κωδίκων δεοντολογίας και δημοσιογραφικής πρακτικής. Δυστυχώς, πολλές ιστοσελίδες στο βωμό του κέρδους στη βάση των πολλών κλικ και αναγνωσιμότητας, έβγαλαν λανθασμένες πληροφορίες χωρίς οποιαδήποτε διασταύρωση τους με τις αρμόδιες αρχές.

Από τις λανθασμένες αναφορές για την ταυτότητα του φερόμενου δράστη, τα αιτήματα και τον αριθμό των επιβατών διαφαίνεται πόσο ερασιτεχνικά κάποια ΜΜΕ παίρνουν το ρόλο της ενημέρωσης και της αναμετάδοσης πληροφοριών. Αυτή η ανευθυνότητα δεν είναι κάτι καινούργιο μιας και είναι γνωστό πως συγκεκριμένες ιστοσελίδες γράφουν αναληθείς ειδήσεις για χάρη των ειδήσεων και της προβολής τους. 

Το μεγάλο ζήτημα εδώ, εναπόκειται στο κατά πόσον θα έπρεπε να υπάρχει κάποια αρμόδια επιτροπή η οποία να εξετάζει την εγκυρότητα των ειδήσεων και εάν και εφόσον εμφανίζονται παρατυπίες και συκοφαντίες να έχει και τη δυνατότητα επιβολής ποινών. Αν και υπάρχει για τα τηλεοπτικά κανάλια και τις εφημερίδες, η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, εντούτοις και αυτή στη πραγματικότητα δεν ασκεί οποιονδήποτε ενεργό ελεγκτικό ρόλο. 

Ο μόνος τρόπος μείωσης αυτού του τύπου δημοσιογραφίας είναι η παραγκώνιση του από την κοινωνία αλλά και η δημιουργία ενός πλαισίου όχι για αποκλεισμό της άλλης/εναλλακτικής ανάλυσης αλλά για να διασφαλίζει την εγκυρότητα των πηγών και των πληροφοριών που αναμεταδίδονται. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΑΛΗΝ ΑΝΑΤΑΣΗ!

Όταν απομακρύνεται το χαλί της κυπριακής κοινωνίας

G3 ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ