ΜΠΡΟΣ ΓΚΡΕΜΟΣ ΚΑΙ ΠΙΣΩ ΡΕΜΑ..



Η απόφαση του συμβουλίου Υπ. Οικονομικών των 17 χωρών της ευροζώνης ήταν καταπέλτης για τη χώρα μας. Το πρωτοφανές μέτρο για κούρεμα των καταθέσεων είναι κάτι το οποίο δεν έχει εφαρμοστεί σε καμία άλλη χώρα του μνημονίου.

Το μέτρο αυτό δυστυχώς κτυπά και τους μικρο καταθέτες καθώς η αποκοπή του 6,7%( αν και εφόσον ισχύσει) από καταθέσεις μέχρι και 100.000 ευρώ περιορίζει την αισιοδοξία των νοικοκυριών για το μέλλον τους. 


Το αν είναι σωστό ή  όχι να γίνει το κούρεμα είναι κάτι το οποίο θα δουν οι οικονομολόγοι του τόπου, έστω και αν σαν μέτρο θεωρείται άδικο. Το λάθος του νέου Προέδρου ήταν πολιτικό καθώς όταν επαναλαμβάνεις για 2 βδομάδες, ακόμα και πριν την εκλογή του, πως δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει κούρεμα και τελικά το κάνεις είναι ένα ξεκάθαρο ατόπημα.

Ακόμη μεγαλύτερο λάθος είναι ότι θεώρησε ότι έχει φίλους στη πολιτική, και κυρίως στην Ευρώπη. Στη πολιτική δεν υπάρχουν φιλίες αλλά κοινό συμφέρον το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε αμοιβαίο κέρδος. 

Η ζημιά έχει ήδη γίνει καθώς είτε υπάρξει κούρεμα είτε όχι, την επομένη του ανοίγματος των τραπεζών οι μεγάλες ξένες καταθέσεις θα φύγουν με γοργούς ρυθμούς από την Κύπρο. Το θέμα είναι τι γίνεται από εδώ και μπρος.


Οι καταθέτες των κυπριακών τραπεζών θα κληθούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να συνεισφέρουν στη μείωση του ελλείμματος. Το θέμα είναι να υπάρξει μια κλιμακωτή και αναλογική συνεισφορά και όχι μια συμφωνία που καταπατά το ευρωπαϊκό κεκτημένο. 


Η αξιοπιστία της Κύπρου έχει εδώ και καιρό πληγεί ανεπανόρθωτα. Το θέμα είναι τι κάνουμε από εδώ και πέρα. Συναισθηματισμοί και λαϊκισμοί, ιδίως από άτομα του πολιτικού κόσμου θα φέρουν τη χώρα σε μια κατάσταση περαιτέρω ευροσκεπτικισμού, ίσως και ακυβερνησίας και υπό το χείλος της χρεωκοπίας.


Ας αναλογιστεί ο κάθε ένας από εμάς τα λόγια των άλλων χωρών του Eurogroup προς τη Κύπρο και να δούμε με περισσότερο ρεαλισμό την κατάσταση. Μόνο αυτό θα μας σώσει πραγματικά.


Υ.Γ. Οι υπόλοιπες χώρες, ειδησιογραφικά πρακτορεία κλπ, δεν μας συμπάθησαν ξαφνικά απλά φοβούνται το domino effect που μπορεί να φέρει και στις δικές τους χώρες μια παρόμοια απόφαση

Y.Γ. 2. Η όποια απόφαση παρθεί θα έχει ως κύριο στόχο το πλήγμα κυρίως των ρωσικών καταθέσεων και τιμωρία της δικής μας συγκάλυψης οποιονδήποτε οικονομικών ατασθαλιών.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΑΛΗΝ ΑΝΑΤΑΣΗ!

Όταν απομακρύνεται το χαλί της κυπριακής κοινωνίας

G3 ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ