ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ - ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΗ (ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ)? Η ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ



Έχουμε μάθει, ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό, να λέμε πως ο ιδιωτικός τομέας παίρνει το κέρδος από το δημόσιο και πως το δημόσιο εγγυάται τις ζημιές του ιδιωτικού.

Το αν είναι αυτό αλήθεια, το ακούμε από τους οικονομολόγους που μας το ανέλυσαν χιλιάδες φορές μετά το κούρεμα των τραπεζών και τον δανεισμό του κράτους για να τις εγγυηθεί.

Ωστόσο υπάρχει και μια άλλη, αθέατη πλευρά. Αυτή της περιβαλλοντικής καταστροφής από τον άνθρωπο και ειδικότερα του ανθρώπου που ζει με τον δυτικό τρόπο ζωής (western way of life).

Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες πληγές του παγκόσμιου συστήματος καθώς η άσκοπη, πολλές φορές, κατανάλωση και η απουσία συνείδησης για το οικοσύστημα στα πλαίσια ενός εγωιστικού τρόπου σκέψης έχει οδηγήσει στην συνεχιζόμενη καταστροφή του οικοσυστήματος. 

Από το απλό σκουπίδι που πετάμε μέχρι και την βία στα ζώα, ειδικότερα στη μπανανία που ζούμε είναι συχνό φαινόμενο, καταδεικνύει το πόσο λάθος αντίληψη έχει ο άνθρωπος για τη ζωή που του έχει οριστεί να ζει σ' αυτό τον πλανήτη.
Ξέρω κάποιο θα πείτε πως για όλα αυτά φταίνε οι ιδιωτικές εταιρίες και όσα πετάνε σε ωκεανούς κλπ. Ωστόσο αυτό είναι λάθος καθώς η μεγαλύτερη μόλυνση του περιβάλλοντος γίνεται από τον τρόπο που διαχειριζόμαστε εμείς οι ίδιοι τα σκουπίδια μας καθώς και λόγο του ότι δεν έχουμε πιέσει αρκετά για μεγαλύτερα και περισσότερα πράσινα έργα. (Δείτε παραδείγματα των Σκανδιναβών με τα σκουπίδια λ.χ.)

Σε αυτό το πλαίσιο ένας 19χρονος, τότε που ξεκίνησε 16χρονος! ονόματι Boyan Slat, καθώς έκανε κατάδυση στην Ελλάδα (ναι στην Ελλάδα) εμπνεύστηκε να δημιουργήσει ένα μηχανισμό ούτως ώστε να καθαριστούν οι ωκεανοί από τα σκουπίδια που ρίχνει ο άνθρωπος.

 Το εγχείρημα του τρομερά δύσκολο ωστόσο με τη βοήθεια πολλών επιστημόνων και μέσα από δωρεές από εταιρείες και πλέον και το κοινό, έχει καταφέρει να προχωρήσει με την ελπίδα πως το project που έχει ξεκινήσει να έχει αίσιο τέλος. Μια ιδιωτική πρωτοβουλία, ένας ιδιώτης με συνείδηση! προσπαθεί να διορθώσει τα όσα έχουμε καταστρέψει ως δημότες αυτού του πλανήτη.

Επειδή παρακολουθώ εδώ και αρκετούς μήνες το εγχείρημα οφείλω να σας πω πως αξίζει το χρόνο, και το χρήμα, σας να δείτε, να ενημερωθείτε και να εμπνευστείτε για το τι μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος όταν έχει ιδέες και πραγματικά ενδιαφέρετε για τα όσα βλέπει γύρω του. Μπορείτε να δείτε το επίτευγμα του στα links, καθώς και την πρώτη του ομιλία για την ιδέα : 


Υ.Γ. Με αυτά που έγραψα δεν προσπαθώ να υποστηρίξω όποιες ανεύθυνες εταιρίες ή την κατάργηση του δημόσιου τομέα, παρά μόνο να αναδείξω πόσο ευδόκιμη μπορεί να είναι η ιδιωτική πρωτοβουλία.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΑΛΗΝ ΑΝΑΤΑΣΗ!

Όταν απομακρύνεται το χαλί της κυπριακής κοινωνίας

G3 ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ