ΑΚΟΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ? ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΟΡΙΟ ΚΑΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ




Η άτυπη πρόθεση των δύο μεγάλων κομμάτων ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για αύξηση του ορίου εισδοχής στη βουλή ευτυχώς έφερε την αντίδραση από την κοινωνία πολιτών, ταυτόχρονα όμως καταδεικνύει το πόσο έχουν απομακρυνθεί τα κόμματα από την κοινωνία και τις βάσεις τους.

Η πιθανή απόφαση για αύξηση του ορίου εισδοχής στο 5% από 1,8% που είναι τώρα, η αναλογία μιας έδρας δηλαδή, θα πάρει την χώρα πίσω επί καιρώ προεδρίας του Σ. Κυπριανού όπου στη βουλή για σχεδόν 3 δεκαετίες κυριαρχούσαν τα τέσσερα κόμματα ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ. 

Αυτό έρχεται σε ρήξη με τα όσα ζητά η κοινωνία η οποία έχει αρχίσει να αποστρέφεται το παλαιό κομματικό κατεστημένο και επιθυμεί μια καλύτερη και διαφορετική εκπροσώπηση, κάνοντας αρχή με το αίτημα για οριζόντια ψηφοφορία με κάποιους να μιλούν ακόμα και για ανάγκη εφαρμογής ενός συστήματος άμεσης δημοκρατίας, όπως π.χ. στην Ελβετία.

Η προσπάθεια τον μεγάλων κομμάτων να αποτρέψουν την είσοδο του ΕΛΑΜ στη βουλή καθώς και την δημιουργία νέων κομμάτων στα δεξιά ή τα αριστερά τους που θα τους κοστίσει εκλογικά ποσοστά θα γίνει με λανθασμένο τρόπο, εάν εφαρμοστεί το εκλογικό όριο του 5%. Γιατί έτσι θα χάσουν μεγαλύτερο μέρος του εκλογικού σώματος και θα αυξηθεί περαιτέρω η αποχή.

Από την άλλη, έτσι θα καταφέρουν είτε να ενσωματώσουν πολιτικές δυνάμεις στα δικά τους κόμματα, π.χ. επιστροφή ΕΥΡΩΚΟ στο ΔΗΣΥ, αλλά και να διαγράψουν την όποια πιθανότητα για μικρές πολιτικές ομάδες που ανέβηκαν στις τελευταίες εκλογές να συνεχίζουν να δρουν, όπως το Μήνυμα Ελπίδας που πήρε μεγάλο μέρισμα από ΔΗΣΥ αλλά και το δικοινοτικό ψηφοδέλτιο του Δράσυς-Eylem που πήρε ποσοστό από το ΑΚΕΛ.

Δυστυχώς εάν εφαρμοστεί το εκλογικό όριο του 5% και όχι η οριζόντια ψηφοφορία τότε θα έχουμε μια απίστευτη κοροϊδία προς τους πολίτες μπροστά στα μάτια τους, ειδικά από την στιγμή που πολιτικές ομάδες, όπως ο ΔΗΣΥ, τον τελευταίο καιρό συναντήθηκαν με οργανωμένες ομάδες πολιτών, όπως η πλατφόρμα Διαφάνεια Τώρα, για να αφουγκρασθούν όπως δήλωσαν την κοινωνία.

Ας ελπίσουμε πως θα υπάρξει μεγαλύτερη αντίδραση και από τα υπόλοιπα κόμματα αλλά και από τους ίδιους τους εαυτούς μας, καθώς στην τελική οι χαμένοι θα είμαστε εμείς.
 

 




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΑΛΗΝ ΑΝΑΤΑΣΗ!

Όταν απομακρύνεται το χαλί της κυπριακής κοινωνίας

G3 ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ