ΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΣΕ ΕΝΑ ΝΕΟ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ






Οι εξελίξεις της τελευταίας δεκαετίας έχουν φέρει τις σύγχρονες κοινωνίες σε ένα σημείο όπου οι παλαιές γενιές έρχονται σε ρήξη με τις νέες, τόσο σε κοινωνικό όσο και πολιτικό επίπεδο.

Οι εκλογές στην Ελλάδα και με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θεωρείτο αναπόφευκτη από το 2012, αναδεικνύουν την πολιτική πλευρά αυτής της διαφοροποίησης από τον παλιό και πιο συντηρητικό τρόπο σκέψης.  Ωστόσο, οι διαφορές δεν αντικατοπτρίζονται μόνο στα εκλογικά αποτελέσματα, αλλά και στην καθημερινή ζωή.

Από τα ψεύτικα posts στο facebook για να κερδίσουμε συμπάθεια, να είμαστε και εμείς "in", από την υποτιθέμενη απόρριψη του bullying, την οποία όμως πολλοί επικροτούσαν όταν γινόταν στα σχολεία, στα στρατόπεδα κ.α. ως κάτι που γίνεται για πλάκα. Αυτά δυστυχώς είναι χαρακτηριστικά της γενιάς που χρησιμοποιεί αδιάκοπα τα social media. Στην αντίπερα όχθη έχουμε την πιο παλιά γενιά που δεν ανέχεται το να βλέπει στην τηλεόραση ομοφυλόφιλους ή σεξουαλικές σκηνές, αλλά ταυτόχρονα ασχολείται με την καθημερινότητα των διάσημων.

Την ίδια ώρα έχουμε αποξενωθεί από την πραγματικότητα, ειδικότερα όσοι είναι κάτω των 20 και η επαφή με τους άλλους γίνεται όλο και πιο δύσκολη, λιγότερο οικεία και κάποτε βαρετή. Έτσι, η τεχνολογία αντί να βοηθήσει την καθημερινότητά μας, την έχει αλλοιώσει και μας οδηγεί σε ένα καταφύγιο χωρίς στέγη, δηλαδή την εικονική/πλαστή πραγματικότητα.

Δυστυχώς, αυτά τα τελευταία δέκα χρόνια βλέπουμε να δημιουργείται ένα μείγμα των αρνητικών στοιχείων των προηγούμενων γενεών με τα αρνητικά της δικής μας γενιάς. Αντί να υπάρξει κάποια καθοδήγηση, κάποιο μέτρημα στις πράξεις μας, οδηγούμαστε προς έναν νέο κόσμο τον οποίο κανείς δεν θέλει, αλλά κανείς δεν προσπαθεί να αλλάξει.

Η ενίσχυση της παιδείας από άτομα που είναι ήδη στο χώρο, καθηγητές και δασκάλους εγνωσμένης αξίας που όλοι έχουμε συναντήσει σε κάποια φάση της ζωής μας, και όχι από νέους Υπουργούς και άσκοπες πολιτικές, πρέπει να είναι ο στόχος και ο φορέας αυτής της αλλαγής.

Επιπρόσθετα, η ενίσχυση των σχολείων με κοινωνιολόγους και ψυχολόγους για στήριξη και των παιδιών αλλά κυρίως των γονέων, καθώς το πρόβλημα τις πλείστες φορές έρχεται από το σπίτι, είναι εξίσου σημαντική.

Είμαστε σε σταυροδρόμι, το αν θα προχωρήσουμε προς τον σωστό ή το λανθασμένο δρόμο εξαρτάται από τον καθένα μας ατομικά αλλά και από εμάς ως κοινωνία.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΑΛΗΝ ΑΝΑΤΑΣΗ!

Όταν απομακρύνεται το χαλί της κυπριακής κοινωνίας

G3 ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ