ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ





Πηγαίνοντας από Λευκωσία προς Λάρνακα ή Λεμεσό πολλοί θα είδατε δύο τεράστιες πινακίδες που αναφέρουν ότι σε περίπτωση που επιστρέψει ο νόμος για κλείσιμο των καταστημάτων τις Κυριακές, τότε εφτά χιλιάδες άτομα που εργοδοτήθηκαν θα χάσουν τη δουλειά τους.

Παραμένει το ερώτημα του ποιος πλήρωσε για αυτές τις πινακίδες γιατί δεν πιστεύω πως ήταν οι εφτά χιλιάδες εργαζόμενοι. Η πραγματικότητα απέχει πολύ από τα όσα λένε αυτές οι πινακίδες. Σύμφωνα με τις στατιστικές η ανεργία δεν μεταβλήθηκε με το άνοιγμα των καταστημάτων και τις Κυριακές στο βαθμό που λένε αυτοί που έβαλαν τις εν λόγω πινακίδες. Τουναντίον, το τι έγινε ήταν να κλείσουν πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αδυνατούσαν να παραμένουν ανοικτές εφτά μέρες τη βδομάδα.

Η τεράστια αντίδραση που είχε γίνει από τους μικρομαγαζάτορες φαίνεται να έχει ξεχαστεί από μεγάλη μερίδα του πληθυσμού και του κοινοβουλίου. Τώρα, αυτή η καλά οργανωμένη αντίδραση για παραμονή ανοικτών των καταστημάτων και τις Κυριακές ξεκινά να μονοπωλεί το ενδιαφέρον και η κοινή γνώμη παρασύρθηκε από τα ΜΜΕ και πλέον είναι εκ διαμέτρου αντίθετη. 

Πολλοί θα πουν ότι τώρα που ξεκινά το καλοκαίρι θα πρέπει τα καταστήματα να μπορούν να παραμένουν ανοικτά και τις Κυριακές για να εκμεταλλευτούν το τουριστικό ρεύμα που πλησιάζει σιγά σιγά. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με έμμεσο τρόπο μέσα από την κατάργηση του υπάρχοντος διακανονισμού και με την επαναφορά του εποχιακού ωραρίου και των τουριστικών ζωνών. Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα στα μαγαζιά που είναι σε τουριστικές περιοχές να αυξήσουν τα ωράρια τους και τα κέρδη τους, μιας και περιμένουν το καλοκαίρι για να βγάλουν τα προς το ζην, ενώ ταυτόχρονα θα αποτρέψει τον πλουτισμό μόνο των μεγάλων επιχειρήσεων.

Είναι σημαντικό κάποια στιγμή να υπάρξει πλήρης ομαλοποίηση του ωραρίου των καταστημάτων και να παύσει πλέον η συνεχής συζήτηση για αυτό το θέμα. Ίσως η χρυσή τομή να βρεθεί κάπου στη μέση, στο άνοιγμα π.χ. των καταστημάτων και τις Κυριακές μέχρι το μεσημέρι με σχέδιο για πρόσληψη υπαλλήλων στις μικρές επιχειρήσεις με χρηματοδότηση από Ε.Ε.(αν το ζητήσουμε). Μέχρι να γίνει αυτό όμως, καλά είναι οι πολίτες να διαβάζουν και να ακούνε πιο προσεκτικά τα όσα βαρύγδουπα δημοσιεύονται και να λαμβάνουν πάντοτε υπόψη ποιος και για ποιόν, πιθανώς, ιδιωφελή σκοπό το πράττει. 

Το παρόν άρθρο γράφτηκε πριν από το δημοσίευμα του Sigmalive το οποίο όχι απλά επιβεβαιώνει πως δεν προσλήφθηκαν εφτά χιλιάδες άτομα αλλά έχασαν τις δουλειές τους περίπου πέντε χιλιάδες με το άνοιγμα των καταστημάτων και τις Κυριακές. Για το δημοσίευμα πατήστε εδώ.
εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΑΛΗΝ ΑΝΑΤΑΣΗ!

Όταν απομακρύνεται το χαλί της κυπριακής κοινωνίας

G3 ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ