ΜΑΖΙ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ FOCUS (FOCUS SCANDAL)





Περί χρημάτων τον αγώνα ποιούμεθα... αυτό απέδειξαν οι ηγεσίες των κομμάτων που χρηματίστηκαν από την FOCUS MARITIME CORPORATION (του Μιχάλη Ζολώτα, φίλου και συνεργάτη του Ανδρέα Βγενόπουλου). Την ίδια ώρα, ευθύνη έχουν και άτομα από τα υπόλοιπα κόμματα τα οποία γνώριζαν για αυτές τις παράνομες διαδικασίες.


Ο εφοπλιστής κ. Ζολώτας έχει αποκτήσει την πλειοψηφία των μετοχών μιας άλλης μεγάλης εταιρείας, της NewLead Holdings Ltd, μέσω των εταιρειών του Grandunion και Focus Maritime Corp. Έτσι, η Focus ουσιαστικά παραμένει ως μια εταιρεία μέσω της οποίας ο κ. Ζολώτας κατέστησε υπό την ιδιοκτησία του την NewLead Holdings Ltd, με αποτέλεσμα την αδιαφάνεια στον τρόπο διαχείρισης της Focus (περισσότερες πληροφορίες για NewLead και Focus εδώ).

Πέραν από τις προαναφερθείσες δραστηριότητες του κ. Ζολώτα, το σημαντικό σε αυτή την υπόθεση είναι ο χρηματισμός των κομμάτων στην Κύπρο για εύνοια (το πιο πιθανό) του κ. Βγενόπουλου και για παραμονή των δραστηριοτήτων της Marfin Egnatia εντός της Λαϊκής Τράπεζας. Η αλλαγή του τρόπου λειτουργίας της Marfin Λαϊκής έχει οδηγήσει σε ένα domino effect, το οποίο σε συνάρτηση με λανθασμένες επενδυτικές και διοικητικές αποφάσεις οδήγησε στην κατάρρευση της και στην οικονομική βοήθεια από τον ELA.


Είναι πραγματικά γελοίο το τι συμβαίνει σε επίπεδο δηλώσεων καθώς το ένα κόμμα αναγνώρισε ότι πήρε κάποια χρήματα και ως "άφεση αμαρτιών" έδωσε πίσω ένα πολύ μικρό ποσό ενώ το άλλο κόμμα δεν αρνήθηκε ότι πήρε χρήματα αλλά απάντησε με τη δήλωση "δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι πήραμε χρήματα από τη Focus". Η μη άρνηση γίνεται για να μην υπάρχει ψευδής δημόσια δήλωση και όχι επειδή δεν έχει γίνει παράνομη δοσοληψία με την εταιρεία, διαφορετικά ποιος ο λόγος να μην γίνει ξεκάθαρη άρνηση περί χρηματισμού από την εν λόγω εταιρεία.

Δυστυχώς η αδιαφάνεια διαπερνά όλο το πολιτικό σύστημα το οποίο και με την συμπαράσταση από τους πολίτες, την εξέθρεψαν. Δεν είναι καν πρωτοφανής η γελοιότητα της προσπάθειας να αποδείξει το ένα κόμμα στο άλλο πιο είναι το λιγότερο διεφθαρμένο, αναγνωρίζοντας έμμεσα την ίδια στιγμή πως έχουν όλα υποστεί έστω κάποιου είδους διαφθορά. Αυτή η διαφθορά φαίνεται και μέσα από τα στοιχεία της Transparency International, όπου η Κύπρος τα τελευταία δύο χρόνια έχασε τρεις θέσεις σε θέματα διαφάνειας. 


Πρέπει να υπάρξουν αλλαγές σε θέμα ηγεσίας, κομματικής λειτουργίας και πρακτικής, νομοθεσίας σε επίπεδο διαφάνειας των οικονομικών των κομμάτων αλλά και νέα κόμματα τα οποία θα προτάσσουν αυτές τις αλλαγές εντός των πολιτικών τους θέσεων. Αν δεν γίνει αυτό, τότε το πολιτικό μας σύστημα είναι καταδικασμένο να συνεχίζει να αποτυγχάνει και να χάνει την εμπιστοσύνη των πολιτών.





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΑΛΗΝ ΑΝΑΤΑΣΗ!

Όταν απομακρύνεται το χαλί της κυπριακής κοινωνίας

G3 ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ