Η ΚΑΡΑΤΟΜΗΣΗ ΤΩΝ ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΙΚΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ (ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ)



Μιας και έχουμε πλησιάσει στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου, τα κόμματα που θα συμμετάσχουν σε αυτή την εκλογική μάχη έχουν ήδη επί το πλείστον ετοιμάσει τα ψηφοδέλτια τους.

Υπάρχουν πολλές διαφορές όσον αφορά τον τρόπο ετοιμασίας και επιλογής υποψηφίων, ιδιαίτερα στα τέσσερα κλασικά κοινοβουλευτικά κόμματα (ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ). Σε κάποια υπάρχουν ποσοστώσεις για εγγύηση της συμμετοχής γυναικών στα ψηφοδέλτια, αριστίνδην υποψήφιοι, εσωτερικές εκλογικές αναμετρήσεις και διορισμοί από κεντρικές επιτροπές.

Ωστόσο, το ερώτημα παραμένει κατά πόσον η δημοκρατία διατηρείται μέσα από αυτές τις διαδικασίες και εάν αυτές οι διαδικασίες γίνονται σεβαστές από τα κομματικά σώματα. Δυστυχώς, ιδιαίτερα σε συγκεκριμένες περιπτώσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας τς τελευταίες μέρες, ούτε οι ποσοστώσεις ούτε οι απόψεις των κομματικών βάσεων γίνονται σεβαστές. Η απόσυρση υποψηφίων τη τελευταία στιγμή για ευνόηση άλλων που είναι πιο κοντά στις κομματικές ηγεσίες και η επιλογή πίσω από κλειστές πόρτες των υποψηφίων καταδεικνύει του λόγου το αληθές. 

Τα παραδοσιακά κοινοβουλευτικά κόμματα δεν έχουν μέχρι στιγμής ασπαστεί τη μεγάλη πλειοψηφία τόσο των οπαδών τους όσο και τις υπόλοιπης κοινωνίας η οποία τα τελευταία χρόνια έχει απομακρυνθεί για διάφορους λόγους από τις δημοκρατικές διαδικασίες. Η διαφθορά, η απουσία εσωκομματικής δημοκρατίας και διαλόγου με τους πολίτες, σε συνάρτηση με την οικονομική κρίση που επήλθε λόγω πολιτικών λαθών και η μη επίλυση του κυπριακού συνεχίζουν να μειώνουν την πίστη του λαού προς το υπάρχον κομματικό σύστημα.

Αστάθμιτος παράγοντας παραμένουν οι νέοι κομματικοί σχηματισμοί και η προσπάθεια διαφοροποίησεις τους σε όλα τα επίπεδα με τα υπόλοιπα κόμματα. Η μετατόπιση του εκλογικού σώματος είναι μια μεγάλη πιθανότητα στα επόμενα χρόνια, το ερώτημα είναι προς τα που θα κινηθεί και εάν θα προκύψει ο κομματικός σχηματισμός ο οποίος θα καταφέρει να ενεργοποιήσει αυτή την αλλαγή, μιας και μέχρι στιγμής αυτό δεν φαίνεται να γίνεται.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΑΛΗΝ ΑΝΑΤΑΣΗ!

Όταν απομακρύνεται το χαλί της κυπριακής κοινωνίας

G3 ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ