Κύπρος, Κύπριοι και τα Panama Papers!



Ίσως το μεγαλύτερο σκάνδαλο της δεκαετίας, τα Panama Papers και η εμπλοκή χιλιάδων ατόμων από όλη την υφήλιο σε φοροδιαφυγή μέσω offshore εταιρειών, έχει άμεσο αντίκτυπο και στη Κύπρο και σε Κύπριους.

Σύμφωνα με την έρευνα που ξεκίνησε πριν από περίπου 3 χρόνια (πατήστε εδώ για παλαιότερο άρθρο του tovima.gr) το International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) έδωσε στη δημοσιότητα την πολυσέλιδη έρευνα του με ονόματα και αριθμούς εταιρειών και φυσικών προσώπων που εμπλέκονται σε αυτή τη φοροδιαφυγή. Η εμπλοκή μπορεί να έχει σχέση είτε με το ξέπλυμα χρήματος τρίτων ατόμων και εταιρειών ή των ιδίων των ατόμων και εταιρειών. 

Όπως και να' χει, η ουσία παραμένει πως και στις δύο περιπτώσεις πρόκειται για έγκλημα κατά του δημοσίου συμφέροντος από το έδαφος του οποίου προέρχονται τα χρήματα. Οι αρχές στις περισσότερες χώρες του κόσμου ακόμη δεν έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα για πλήρη διερεύνηση και τιμωρία των ενόχων, μιας και στις πλείστες περιπτώσεις στελέχη των κυβερνήσεων και πρώην ισχυρά πολιτικά πρόσωπα εμπλέκονται σε αυτά.

Η Κύπρος έχει ιδιαίτερα ισχυρή συμμετοχή, αν αναλογιστεί και κανείς το μέγεθος μας σε έκταση και πληθυσμό αυτή η συμμετοχή γίνεται ακόμη μεγαλύτερη. Αν και τα ονόματα υπάρχουν εδώ και καιρό στη δημοσιότητα όσον αφορά τη κυπριακή συμμετοχή σε αυτό το σκάνδαλο, εντούτοις κανείς στα ΜΜΕ και σε επίσημο κρατικό επίπεδο δεν έχει στρέψει την προσοχή του σε αυτά τα άτομα. Από πλευράς Κύπρου υπάρχουν επιχειρηματίες, ασφαλιστικές εταιρείες, πολιτικά πρόσωπα και αρκετοί άγνωστοι μέχρι στιγμής στο ευρή κοινό. 

Είναι πολύ εύκολο αν θέλει να βρει κάποιος το ποιοι εμπλέκονται, ακόμη και η Εισαγγελία του κράτους ή ένας 10χρονος μαθητής που ξέρει από υπολογιστές, φτάνει να κάνει ένα Google search και να κατεβάσει τα αρχεία τα οποία διατίθενται σε διάφορους ιστότοπους σε μορφή excel. Από την άλλη, ανέκαθεν η κυπριακή κοινωνία δεν αντιμετώπιζε τα προβλήματα της, τόσο σε ατομικό όσο και σε κομματικό και κρατικό επίπεδο. Όλοι πρέπει πλέον να στραφούν εναντίον όσων δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος. Ας μην ξεχνάμε πως η κυπριακή οικονομία ακόμη να ανακάμψει και κάθε έσοδο θα βοηθήσει το κράτος ενώ ταυτόχρονα θα παραδειγματίσει αυτούς που εμπλέκονται και εκμεταλλεύονται το σύστημα το οποίο νοσεί εδώ και δεκαετίες.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΑΛΗΝ ΑΝΑΤΑΣΗ!

Όταν απομακρύνεται το χαλί της κυπριακής κοινωνίας

G3 ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ