Donald Trump και Hilary Clinton θα διεκδικήσουν την Προεδρία των ΗΠΑ



Οι τελευταίες σαρωτικές νίκες των Donald Trump από πλευράς Republicans και της Hilary Clinton των Democrats φαίνεται να έχουν τελειώσει το παιχνίδι στις προκριματικές εκλογές των ΗΠΑ.

Παρά τη δυναμική που είχε ο αντίπαλος της Hilary Clinton, Bernie Sanders, αυτό απέτυχε να μετουσιωθεί σε ψήφους στη κάλπη με αποτέλεσμα να έχει μείνει πολύ πίσω και η πρώην πρώτη κυρία να οδεύει για πρώτη φορά στο δεύτερο γύρο εκλογών, με τις αναλύσεις να λένε πως είναι και η πιο πιθανή νέα και πρώτη γυναίκα πρόεδρος των ΗΠΑ.

Από την άλλη, οι ύπαρξη δύο αντιπάλων κατά του Donald Trump, οι Ted Cruz και John Kasich, φαίνεται να ευκόλυναν το έργο του μεγιστάνα προς τις κάλπες. Παρά τις απέλπιδες προσπάθειες των δύο για να οδηγήσουν το κόμμα τους σε ένα διαφιλονικούμενο συνέδριο (contested convention), εντούτοις φαίνεται πως ο Trump θα εξασφαλίσει την πλειοψηφία που χρειάζεται. Ωστόσο, το ερώτημα παραμένει κατά πόσο το ίδιο το κόμμα θα αποφασίσει να του δώσει το χρίσμα, μιας και γίνεται λόγος ακόμη και για πιθανή επιλογή από το κόμμα ενός άλλου υποψηφίου ο οποίος δεν μπήκε καν στην εκλογική διαδικασία.

Πολλές χώρες όπως η Ιαπωνία και το Μεξικό, έχουν εκφράσει ανοικτά την αντίθεση τους προς τις ακραίες πολιτικές και οικονομικές απόψεις του Trump, μερικές εκ των οποίων αφορούν θέματα πυρηνικής προστασίας και μετανάστευσης, όπως το πολυδιαφημιζόμενο τείχος που επιθυμεί να δημιουργήσει στα σύνορα με το Μεξικό.

Το σίγουρο είναι πως και στα δύο κόμματα, οι αμφίρροπες τάσεις εντός τους έχουν δημιουργήσει σημαντικά ρήγματα. Τόσο η αριστερή τάση του Sanders στους Democrats, όσο και η ακραία δεξιά τάση του Trump στους Republicans αναδεικνύουν τις μεγάλες διαφορές που υπάρχουν στην αμερικανική κοινωνία αλλά και το χάσμα Βορρά Νότου σε θέματα ανάπτυξης και μετανάστευσης, πλούσιων και φτωχών και συντηρητικών και προοδευτικών. Ίσως αυτές οι εκλογές να ήταν το πρώτο δείγμα για το τι θα ακολουθήσει στις επόμενες μετά από τέσσερα χρόνια, όπου αν δεν έχουν επιλυθεί πολλά από τα υπάρχουσα προβλήματα τότε μπορεί να έχουμε ακόμη πιο μεγάλες ρήξεις στο πολιτικό σκηνικό των ΗΠΑ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΑΛΗΝ ΑΝΑΤΑΣΗ!

Όταν απομακρύνεται το χαλί της κυπριακής κοινωνίας

G3 ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ