ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ IMF!

Εδώ και πάνω από 3 χρόνια, μεγάλος αριθμός των Νότιων χωρών της ευρωζώνης έχουν μπει στη διαδικασία εφαρμογής μέτρων λιτότητας σε μια προσπάθεια νοικοκυρέματος του χρέους τους και δανείων για συνέχιση της ρευστότητας της οικονομίας τους.

Η τριμερής επιτροπή με επικεφαλής την Ευρωπαϊκή Επιτροπή(EC), 
την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ECB)και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο(IMF), γνωστή και ως Τρόικα, ήταν αυτή που προώθησε την πολιτική της λιτότητας ως μέσο διατήρησης της ευρωζώνης σε ψηλά επίπεδα και αποφυγή της διάλυσης της και της πτώχευσης. Ωστόσο απ' ότι φαίνεται μετά από 3 και πλέον χρόνια το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο(IMF) αποφάσισε πως αυτή η πολιτική που ακολουθούσε σε σχέση με τα Ευρωπαϊκά κράτη ήταν λανθασμένη!!

Ναι, καλά ακούσατε, ανακοίνωσαν πως ήταν λανθασμένη και πως δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα καθώς αυξήθηκε ο πληθωρισμός, η φτώχεια και η ανεργία στις χώρες όπου εφαρμόστηκε η πολιτική της λιτότητας.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος Olivier Blanchard και οικονομολόγος Daniel Leigh, ανώτατα στελέχη της IMF παραδέχονται ότι παρέλειψαν να εξετάσουν σημαντικά στοιχεία σχετικά με το πώς κάποιες περιοχές θα μπορούσαν να αντιδράσουν στη λιτότητα σε περιόδους οικονομικής κρίσης, όταν συμβούλευσαν το ΔΝΤ για την πολιτική της λιτότητας. Ακόμη θεωρούν ότι τα αποτελέσματα αντί να φέρουν κοινωνική συνοχή και έξοδο από τα δημοσιονομικά προβλήματα τελικά έχουν φέρει την άνοδο ακραίων κινημάτων τόσο από την δεξιά όσο και από την αριστερά, ειδικότερα σε Ελλάδα, Ισπανία.

Είναι καλό να τα δουν αυτά τα πράγματα και οι δικοί μας ηγέτες και να πιέσουν για καλύτερη δανειακή σύμβαση των τραπεζών, εάν όχι απευθείας δανεισμό των τραπεζών μέσω της τρόικας και όχι μέσω του κράτους ώστε να μην επωμιστεί ο λαός τα τραπεζικά, και όχι μόνο λάθη.
Ελπίζω να μην γυρίσουμε πίσω σε 2 χρόνια και να λέμε ότι λέμε πάντοτε  σε τέτοιες περιπτώσεις:
''Στερνή μου γνώση να σ' είχα πρώτα''




Σχόλια

  1. Για περαιτέρω διάβασμα υπάρχει και η δημοσίευση των απόψεων της IMF εδώ
    http://www.imf.org/external/pubs/ft/wp/2013/wp1301.pdf

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΑΛΗΝ ΑΝΑΤΑΣΗ!

Όταν απομακρύνεται το χαλί της κυπριακής κοινωνίας

G3 ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ