Η ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ



        Είναι κοινό μυστικό ότι τεράστιες διεθνικές εταιρίες από Starbucks, McDonalds, Lidl, Carrefour έχουν αντικαταστήσει πολλές τοπικές εταιρίες λόγω του φτηνού και μαζικού προϊόντος. Ωστόσο εμείς ως καταναλωτές τι κάνουμε για να προστατέψουμε την οικονομία της χώρας μας; Λόγω και της οικονομικής κρίσης που επήλθε, ο απλός πολίτης καταφεύγει στις πιο φτηνές επιλογές και με το δίκιο του. Δυστυχώς όμως οι πλείστες μεγάλες ξενόφερτες εταιρίες έχουν μεγάλα εργοστάσια σε χώρες με φτηνά εργατικά χέρια και πολλές φορές συμβάλλουν στην χειροτέρευση του βιοτικού επιπέδου αυτών των χωρών. Επίσης αυτές οι εταιρίες αναγκάζουν πολλές τοπικές επιχειρήσεις να πτωχεύσουν λόγω των πολύ χαμηλών τους τιμών και τα κέρδη τους δεν διοχετεύονται στην εκάστοτε χώρα αλλά αντίθετα, πάνε στην χώρα από την οποία προέρχονται. Δεν είναι τυχαίο ότι χώρες όπως η Κίνα και η Γερμανία έχουν τεράστια κέρδη λόγω αυτών των εταιριών. Για κακή μας τύχη αυτές οι εταιρίες δεν διστάζουν να δίνουν χαμηλούς μισθούς στους υπαλλήλους και να προχωρούν σε μαζικές απολύσεις, ακόμη και σε κλείσιμο των παραρτημάτων τους με αποτέλεσμα να αυξάνεται σε μεγάλα ποσοστά η ανεργία. 

      Αυτή η καπιταλιστική συμπεριφορά έχει καταντήσει τις Η.Π.Α., αλλά και πολλές άλλες, χώρες δύο ταχυτήτων και δύο σχεδόν ξεκάθαρα κοινωνικο-οικονομικών τάξεων. Πλούσιους και φτωχούς. Η μεσαία τάξη των μικρεμπόρων και της βιοτεχνίας αρχίζει να σβήνει λόγω της ανικανότητας ή της εσκεμμένης συμπεριφοράς των κυβερνήσεων να φιλελευθεροποιήσουν σε τόσο μεγάλο βαθμό την αγορά έχοντας καταργήσει οποιουσδήποτε ελεγκτικούς μηχανισμούς και κονδύλια που θα επιτύγχαναν την βιωσιμότητα και την ανάπτυξη των μικρών επιχειρήσεων και της τοπικής οικονομίας. Επίσης η αποκρατικοποίηση πολλών ημικρατικών οργανισμών αφήνει τις χώρες έρμαιο των προϋπάρχουσων διεθνών εταιριών και ευάλωτη την οικονομία σε μονοπώλιο προϊόντων και τον καταναλωτή εγκλωβισμένο να πληρώνει για ένα αγαθό όσα του ουσιαστικά επιβάλλουν, χωρίς να έχει επιλογές από τις οποίες να μπορεί να επιλέξει.
Γιατί να μην αγοράσω κάτι από μια τοπική επιχείρηση η οποία θα συνεχίσει να επενδύει και να ξοδεύει τα κέρδη της στο εσωτερικό της χώρας, παρά να δώσω λεφτά σε μια ξένη εταιρία η οποία θα διοχετεύει στην χώρα της τα κέρδη της;

       Το κράτος έχει υποχρέωση να προστατεύσει την τοπική αγορά και τον καταναλωτή εφαρμόζοντας ισχυρούς ελεγκτικούς μηχανισμούς και έλεγχο του τρόπου εργασίας των μεγάλων εταιριών που υπάρχουν στη χώρα μας και να μην επιτρέπει την σύμπραξη ή την απόλυση πλεονάζων προσωπικού όπου αυτά δεν δικαιολογούνται σε σχέση με τα κέρδη τους.
Την επόμενη φορά που θα ξοδέψετε λεφτά σκεφτείτε το πώς και το πού θα τα ξοδέψετε, Μην υποτιμάτε καθόλου την δύναμη του χρήματος, καθώς πολλές φορές η λύση είναι στην τσέπη σας.

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΑΛΗΝ ΑΝΑΤΑΣΗ!

Όταν απομακρύνεται το χαλί της κυπριακής κοινωνίας

G3 ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ